Tuva

2 advent, snittar och kalas!

14 december, 2017

Härliga adventstider! Tycker det är så himla mysigt att få samla släkt och vänner och minifira varje vecka fram till jul. Nästa vecka är det ju redan julafton, tiden går så himla himla fort! Den andra advent slog vi på stort och hade ett försenat kalas till H mixat med adventsfika för familjen. H som älskar att vara i händelserna centrum var väldigt nöjd.

Ett rikigt adventsfika kräver sina goda mackor tycker jag, vi har en liten tradition av att ha mackfika när vi ses. Då är det upp till den som är värd att plocka fram massvis av goda pålägg och köpa gott bröd och sen får alla göra sina egna mackor. Men eftersom det ändå var kalas och vi skulle bjuda några fler än vanligt så fick vi den briljanta idén att göra snittar, det slår liksom aldrig fel.Efter att ha pratat ihop oss kom vi fram till fyra goda snittar att bjuda på:

  • Västerbottensnurror toppade med löjrom, smetana, rödlök och dill
  • Gubbröra på rågbröd toppad med rödlök och dill
  • Vörtbröd med julskinka, senap och persilja
  • Levain med brieost, salami och tomat


Eftersom jag älskar ost så var det givet med två ostiga varianter och gubbröra har jag faktiskt aldrig gjort förut. Alla älskade dessutom västerbottensnurrona, inklusive barnet och jag själv. Så vem är jag om jag inte ger er receptet? Dessa passar dessutom såå bra till tex nyår, kanske så bra att jag själv gör dem igen? Vem vet.

Du behöver:

  • 200 g Västerbottensost
  • 1 paket fryst smördeg med smör (viktigt) (Icas brukar jag köpa)
  • Muffinsformar
  • 1 burk smetana
  • 1/2 rödlök
  • Löjrom eller annan god kaviar
  • Dill

Såhär gör du:

  • Ta fram smördegen cirka 15-20 minuter innan du sätter igång.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Kavla varje platta till ungefär dubbel storlek och hyvla på generöst med Västerbotten ost.
  • Rulla ihop varje platta till en rulle och skär skivor så som med kanelbullar, blir ungefär 5 st per rulle.
  • Lägg varje rundel i en muffinsform och platta och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
  • Låt rullarna svalna något (vi gjorde dagen innan) och ta ur dem ur papprerna.
  • Finhacka lök och plocka fina dillvippor. Garanera varje bit med generöst med smetana, löjrom och rödlök och toppa med dill. Gott!

Efter snittarna var det såklart dags för sötfika, jamenar annars är det ju inte adventsfika? Hade en idé om att göra en tårta som även barn kan äta som inte äter så mycket söt. Iden om en pannkakastårta föddes men den blev supervuxen i smaken så det blev inte alls som jag tänkt även om den blev god, så kan det bli.

Här skådar ni i alla fall en pannkakastårta med saffranspannkakor fylld med apelsinkvarg blandad med grädde och hyvlad mörk choklad. På toppen är det saffransgrädde, choklad, saffranssirap och röda vinbär. Och här är min lilla kalaspojke som självklart var dagens centrum! Dock innan han smakade på tårtan haha, han fick blåbär istället som han älskar.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply