Bakning & recept

Aprikoskaka med lemoncurd

17 juni, 2017

IMG_0221Fikasugna i dag? Det är jag, visserligen varje dag men ändå. Är något enormt vad en kan få sug efter grejer när en ammar hehe. Har därför ställt mig och bakat igen, det känns ju i alla fall hundra gånger bättre än färdigköpt och processat. Eftersom det är nektarin/aprikossäsong just nu så innehåller den här kakan färska aprikoser men nektariner eller persiskor går också fint. Är dessutom så lycklig av att ha hittat björnbär i affären för 15kronor asken, så köpte två askar bums.

Men åter till kakan, till denna fina skapelse behöver du alltså:

  • 2 ägg
  • 100gram + 25 gram smör
  • 2 deciliter socker
  • 2 1/2 deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1 deciliter mjölk
  • 2 kryddmått vaniljpulver
  • 2 matskedar mörka vallmofrön
  • 8-10 färska aprikoser
  • 1/2 burk lemoncurd
  • (ströbröd)

IMG_0219
Såhär gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör samman rumsvarmt smör (100 gram) tillsammans med sockret.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vallmofrön och blanda ner i smeten, tillsätt mjölken.
  5. Smöra och bröa en form eller använd bakplåtsapper.
  6. Skölj och dela aprikoserna i 4 delar och stek i smöret tillsammans med vaniljpulver tills frukten mjuknat lite.
  7. Låt aprikoserna svalna lite och blanda sedan ner alltsammans i smeten och var noga med att få ner sirapen som bildats.
  8. Grädda kakan i 25-30 minuter. Prova gärna med en sticka för att se så att den är färdig, den ska inte vara kladdig.
  9. Låt kakan svalna helt innan du brer på lemoncurd, dekorera gärna med bär, tillexempel hallon eller björnbär.

Hoppas det smakar!

IMG_0193IMG_0220Psst. Kakan går utmärkt att frysa och tinar snabbt om du får oväntat besök!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply