Bakning & recept

Bästa bjudbrödet

29 september, 2015

IMG_6477Det här brödet är verkligen något utöver det vanliga och folk blir alltid impade när jag säger att jag bakat det. Ändå är det inte alls svårt. Brukar ofta göra det till middagar eller liknande när mina gäster inte äter glutenfritt och tyvärr har jag ingen bra variant utan gluten ännu. Så tips för dig som vill göra ett gott intryck på en middag, fika eller bara ha som bra gå-bort-present. En riktig impalimpa (så dålig ordvits jag vet men var tvungen).

Du behöver:
100-150 g valfria blandade nötter och frön, jag tog, solrosfrön, pumpakärnor och valnötter
100-150 g torkade frukter, jag hade aprikoser,russin och dadlar
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att hacka nötter, frön och torkad frukt och blanda sedan med filmjölk och sirap väl. Ha i bikarbonat och salt och rör tills allt är väl blandat och börjat bubbla lite smått. Ha då i vetemjöl och rågmjöl, lite i taget tills allt är väl blandat och är hyfsat löst (i alla fall lösare än en vanlig bröddeg). Pudra med lite mjölk och grädda i en brödform med bakplåtspapper ca 90 minuter eller tills brödet når 98grader om du mäter med termometer. Täck över sista tiden om det blir för mörkt.

Ta ur brödet ur formen direkt när det är färdigt, annars bildas kondens. Låt svalna lite på en handduk innan du skär upp och äter med extrasaltat bregott.

IMG_6474 IMG_6475IMG_6479

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply