Bakning & recept

Chokladbollar

9 september, 2015

IMG_6109
Choklad, ja vem gillar inte choklad? Kan erkänna att jag äter choklad i princip varje dag, inte mycket men någon bit mörkchoklad eller kakaonibs eller en kopp varm havrechoklad får jag i mig dagligen. Just nu pågår projektet äta-mindre-socker hemma hos oss efter de senaste veckornas vi-är-sjuka-och-förtjänar-gott-tänk. Så himla dumt egentligen då det är äta nyttigt en ska när en är sjuk, inte äta massa socker! Att äta efterrätt varje dag har liksom blivit standard vilket inte är särskilt bra i längden. Så ett försök i att vänja oss av med glass, kakor, strössel, bullmackor med ost och så vidare så gjorde jag chokladbollar utan socker i går.

Vet att några av er suckar därhemma och tänker – ta inte godiset och gör det nyttigt, det blir inte bra! Och visst kan jag hålla med, men samtidigt så måste dessa bollar få existera för sig, de är ju en helt annan sak. Jag gillar inte heller att göra nyttiga varianter men vissa saker är ju andra rätter. Som chokladkakan med svarta bönor eller zucchinipasta, de väljer i alla fall jag för att jag är sugen på just dem och inte för att göra bättre val.

Vissa kallar dessa för rawbollar andra frukt-och nötbollar eller dadelbollar och det är väl egentligen vad de är fast med smak av choklad! Hade även i carob och espressopulver vilket ger extra smak. Det blev ett gott och inte allt för dåligt fika ändå. Gjorde de extra små så att det var okej att ta två!

Jag hade i:
Ett gäng dadlar, kanske 10-12 st
Samma mängd/vikt cashewnötter
Nån matsked kokosolja
En stor matsked kakao
En stor matsked carob
En nypa vanlij
En nya salt
Två teskedar espressopulver
Nån matsked vatten
Mixa, mixa, mixa och rulla i kokos
IMG_6111 IMG_6113

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply