Frukost

Den godaste gröten

18 september, 2015

IMG_6272
Såhär brukar min frukost se ut ganska så ofta, det har ni kanske redan sett. Oftast äter jag gröt med frukt, bär och nötter men ibland händer det förstås att även jag äter sylt. Det är ju rätt gott. För mig är det skillnad på gröt och gröt så därför tänkte jag ägna ett inlägg åt hur jag den godast och med vilka produkter.

12118Först ut är havregrynen, där jag pendlar mellan tre sorter. Urtekram har havregryn som är både glutenfria och ekologiska vilket är exakt det jag vill ha, men de är ganska små och ofta väldigt trasiga så gröten blir helt enkelt inte lika god. Annars väljer jag Axax glutenfria som är större gryn och även dem glutenfria, problemet där är att de inte kommer från en ekologisk odling så därför köper jag enbart dem när M också äter havregryn och de andra inte finns. De som annars oftast hamnar i korgen är Coops ekologiska eftersom Urtekrams är rätt svåra att hitta i butik. De är jättegoda och blir bra gröt men är inte hundra procent glutenfria. En roman om havregryn?

Jag kokar alltid min gröt på en rågad deciliter havregryn, två deciliter vatten och ett kryddmått salt som jag sen låter puttra i ca 10 minuter (länge jag vet), bara då får jag till den där tjocka, klibbiga konsistensen som jag gillar som mer liknar pudding än gröt. Lös gröt är det värsta jag vet.

På gröten gillar jag äppelmos bäst och där finns det ju förstås också massor att välja på. Förutom att M:s pappa gör ett väldigt gott hemgjort sådant som vi får ibland så väljer jag gärna Urtekrams osötade där också. Det negativa med det är ju just att de inte smakar sådär jättemycket eftersom socker i sig är en ganska bra smakbärare men om du är van att äta ganska mycket osötat så kommer du inte märka det alls.

Gott även att äappelmos_211x338ta med mjölk eller fil som mellis (tips). Annars har jag hittat en ny favorit från Torfolk som är ett ekologiskt äppelmos som visserligen är sötat men också supergott! Till skillnad från Urtekrams så håller sig Torfolks mos dessutom mycket längre eftersom det innehåller socker som är ett naturligt konserveringsmedel. De passar även utmärkt att ha i goda limpor, frallor eller sockerkakor.

Sen har vi mjölken som också är viktig. Ni väljer väl ekologisk mjölk? Om inte, läs lite här, de kostar faktiskt inte så många kronor mer. En annan sak att tänka på är att välja icke homogeniserad mjölk. Vad sjutton betyder det då? Jo att mjölken inte är standardiserad vilket innebär att alla mjölk blandats, fett halten har industriellt tagits bort och sen tillsatts igen i en 3%, 1,5% och 0,5% blandning som vi vanligtvis ser som röd, grön och blå mjölk. Knäppt egentligen eller hur? De sorter som finns att välja på är då Arlas lantmjölk eller Åsens lantmjölk i smidig tvåliterstetra. Egentligen gillar jag inte att det är en plastdunk samtidigt som det är himla smidigt. Smakmässigt är både väldigt goda och varierar självklart i fetthalt under året eftersom det är så det fungerar på riktigt.  Så varsågoda, världens bästa och godaste grötfrukost!IMG_6273 IMG_6274

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Helena 18 september, 2015 at 18:19

    Oj nu blev jag sugen på lantmjölk, jag som inte ens äter så mycket mjölkprodukter. 😉

  • Leave a Reply