Bakning & recept

Efterugnslimpa

27 oktober, 2015

IMG_6905Dags att presentera helgens bakade bröd! Egentligen så var det lite av ett experiment som kändes halvt misslyckat till en början men så är det ibland. Tanken var att göra ett vanligt bröd men det kom mer att likna en efterugnslimpa, ni vet sånhär? Och det är ju himla gott tycker jag. Just att de är ett avlångt ganska platt bröd fast med väldigt mycket smak. Exakt så blev det. Och såhär gjorde jag det.

Ingredienser:
4 dl 37 gradigt vatten
20 g jäst
1 1/2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
150 g bovetemjöl
100 g rårismjöl
50 g boveteflingor
50 g havregryn
10 g pofiber
15 g fiberhusk
Pumpakärnor eller solroskärnor till garnering

IMG_6852

Såhär gör du:
Koka upp vattnet och blanda till en 37 gradig blandning, rör i jästen, oljan och sirapen och sist saltet och rör tills allt löst sig. Ha sedan i bovetemjöl och rismjöl och vispa ordentligt med träslev eller bastant visp så att allt blandas. Ha sedan havre-och bovetegryn och vispa ännu mer. Låt degen svälla i ca 10 minuter och ha sedan i pofiber och fiberhusken och blanda väl.

Låt degen jäsa under plastfolie och handduk i sin skål på en hyfsat varm plats s i ca en timme tills den svällt ordentligt. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare i ca en timme under plastfolie och handduk.

Sätt ugnen på 175 grader och pudra med lite rismjöl och ha på flingsalt och tex pumpakärnor. Ha gärna en termometer och grädda brödet i ca 1 timme, ha en liten ugnsfast skål med vatten i ugnen samtidigt. Jag brukar låta de gå upp till 98 grader men mitt bröd stannade vid 93 och när det varit 93 grader i nästan 20 minuter så tog jag ut det och det visade sig vara klart.  Kan inte riktigt förklara det annat än att min termometer måste ha spökat men brödet blev gott och fick en fin hård skorpa.

IMG_6872 IMG_6874 IMG_6875 IMG_6903

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Färgglad frukost – Tant Tuva 31 oktober, 2015 at 08:54

    […] frukost bestod i alla fall av min efterugnslimpa, de absolut sista bitarna kan tilläggas med ost och tomat och messmör och gurka. Till det en […]

  • Leave a Reply