Mat & recept

Färgglad sallad

5 november, 2015

IMG_6942
Jaa! Här kommer ännu en sallad i höstlövens färger, men den är på riktigt väldigt god också så det kanske inte gör så mycket. Kan känna mig så lite töntig när jag gör sån här mat, fast varför det egentligen? Den här salladen är en takeoff på morotssalladen med linser och färgglada tomater som jag skrev om tidigare. Denna innehåller egentligen samma saker fast är mer som en egen rätt och kan med fördel ätas som den är och är då både gluten-och laktosfri och vegansk och faktiskt även nötfri och innehåller allt som behövs gällande kolhydrater, protein och fett. Men lägg gärna till en bit bröd för att det är gott! Stekt lax, kyckling eller halloumi passar förstås också bra till!
IMG_6923
Det här behöver du till en stor skål (kanske 3 portioner om du bara äter detta):
2-3 dl kokta belugalinser
4-5 normalstora morötter, gärna i olika färger
en liten ask körsbärstomater, gärna i olika färger
en liten påse babyspenat á 65 gram
2 mogna avokados
saften från en citron
3 matskedar olivolja
1 tesked senap
1 tesked ättika
en halv kruka basilika
1 tesked honung (ej vegan, går bra att byta ut mot socker för helt vegovänlig variant)
1/2 deciliter melon-eller solroskärnor
salt, peppar, chiliflakes
IMG_6944
Såhär gör du:
Skala morötterna och hyvla med osthyvel till långa strimlor, blanda dressingen av ättika, senap, nån matsked vatten, olivolja och citronjuice och låt marinera. Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen, ca 20 minuter. Häll av linserna och blanda med morötterna när de fortfarande är varma så att de suger åt sig dressingen.  Halvera tomaterna, blanda i spenaten och skiva avokadon, strimla basilikabladen (hacka inte) och strö över melonkärnorna. Blanda runt så att allt får dressing på sig. Strö över flingsalt och chiliflakes på avokadon och servera!

IMG_6945 IMG_6946 IMG_6948

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply