Mat & recept

Foodhacks!

29 september, 2016

28092016-img_8951I går var det första gången på, hm ja evigheter som jag faktiskt ställde mig i köket och lagade riktig mat. Det blir väldigt lite av det just nu har jag märkt, har kommit in i en ny tröttperiod där det inte är enbart huvudet som vill sova utan jag orkar inte stå upp lika länge. Alltså det känns som om jag är gammal och skröplig, inte särskilt härligt. Blir supertrött i ryggen och ja. Men nu ska jag inte gnälla så, det är ju en fantastisk liten mini-me som tillverkas där inne som jag blir alldeles varm av att tänka på.

Men för att komma tillbaka till ämnet, nämligen foodhacks. Det finns ju några sådana och även om jag inte är ett så stort fan av genvägar eftersom de oftast tummar på kvalitén så finns det vissa grejer som är himla smarta. Så här har ni mina favoriter.

Mixern! Har ni inte en sådan så skaffa pronto! Det finns inget tråkigare än att hacka tycker jag och jag hackar i princip all lök och alla grönsaker som ska ner i grytor/soppor/gratänger i denna. För det går så mycket snabbare och det blir typ lika mycket disk ändå. Behöver bara pulsa (som det så fint heter) några gånger och sen är det klart att hiva ner i kastrullen. Sparat mig oändlig tid.

– Koka potatis med skal! Alltså skala potatis är en såndär annan grej jag bara inte gör. Då skulle jag troligen aldrig äta potatis, eller jo jag älskar potatis men ni fattar. Så varför inte köpa färdigskalad? Skoja. Skulle aldrig göra det då den är inlagd i någon otroligt obehaglig lag. Så köp alltid ekologisk potatis, då är det helt lugnt att äta med skal om du gillar det, annars skär du runt med en kniv på alla innan kokning och sen är det bara att dra av. Här finns lite detaljerat hur.

– Spara kärnan i avokadohalvan med plast på som du inte äter så håller den sen utan att bli brun i kylen. Ha avokadon i rumstemperatur tills den är perfekt mogen, då lägger du den i kylen och då håller den sig så flera dagar.

– Ha plastfolie runt ändarna på bananer som ligger framme (alltså där de sitter ihop) så håller de sig gula längre. Och frys in bananer som blivit lite bruna i bitar för att ha till smoothies och bananglass.

– Gör världens enklaste sås när du stekt kött, vila köttet i folie och blanda i grädde, soja, lite fond och kanske en skvätt vatten och koka ur pannan. Enklare och godare ”brunsås” får du knappast och det går till och med snabbare än att vispa ihop ett pulver med vatten.

– Koka ris som du kokar pasta. Detta lärde jag mig för några år sen efter att ha varit katastrofdålig på att koka ris utan riskokare. Tipset kommer från Jamie Oliver och är himla smart, bara ha lika mycket vatten som när du kokar pasta eller potatis och häll sedan av riset i durkslag. Så himla enkelt och det är aldrig något som bränner fast.

Vad är era bästa knep?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply