Bakning & recept

Frukostbullar

7 februari, 2017

IMG_9657Bakade dessa godingar i helgen, bröd med smör och ost kan ju vara det godaste som finns ibland? Särskilt om en inte äter det så ofta, nu äter jag ju i för sig bröd rätt ofta men inte helvita frallor.  De här frukostbullarna förbereder du på kvällen och gräddar på morgonen eftersom de är kalljästa, så himla praktiskt och lyxigt med nybakat tycker jag.
Till cirka 10 st behöver du:
25 gram jäst
4 deciliter vatten, ljummet
1 ½ teskedar salt
1 matskedar honung
2 deciliter rågsikt
4 deciliter vetemjöl

IMG_9659

Så här gör du:

Kvällen innan: Koka upp vatten och blanda 1 deciliter kokat med 3 deciliter kallt för lagom temperatur. Smula ner jästen och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och honung och blanda tills allt är upplöst. Tillsätt rågsikt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en kletig deg. I det här receptet behöver du inte knåda (hurra!) utan täck bara degen med plastfolie. Låt bunken stå cirka 15 minuter i rumstemperatur innan du ställer den att jäsa i kylen under nattan (eller cirka 8 timmar).

På morgonen: Häll ut degen på en mjölad yta och rulla ihop den till en tjock rulle. Klipp sedan degen i cirka 10 lika stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite frön eller ha lite mjöl i en tesil som du pudrar över (det blir snyggt). Lägg på en handduk och låt bröden jäsa i cirka 25 minuter, under tiden sätter du ugnen på 250 grader. Grädda sedan bröden i ungefär 12 minuter, beroende på hur stark ugn du har, de ska få en lite gyllene färg. Jag behövde vända plåten efter halva tiden men sån är min ugn, förhoppningsvis slipper du det.

Låt sedan bröden svalna på ett galler lite innan du skär upp och brer på ett tjockt lager smör och skivar på en god ost.
IMG_9662

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply