Bakning & recept

Glutenfri filmjölkslimpa

11 februari, 2016

IMG_7706I helgen bakade jag den här goda limpan eftersom jag hade en halvliter fil i kylen som behövde ätas upp. Rätt bra grej, funkar lika bra med yoghurt eller att blanda ut med någon gräddfilsrest. Jag tog i princip det skåpet hade att erbjuda så receptmängderna blev lite knasiga men brödet blev bra.

Ingredienser:

  • 5 decilter filmjöl
  • 1 deciliter äppelmos, osötat går bra
  • 1 deciliter ljus sirap
  • 1 tesked salt
  • 1 1/2 tesked bikarbarbonat
  • 160 gram rismjöl
  • 120 gram ljust teffmjöl
  • 1/2 deciliter linfrön
  • 50 gram havregryn
  • 50 gram bovetegryn
  • 20 gram bovetemjöl
  • 15 gram fiberhusk
  • 1/2-1 deciliter russin och tranbär
  • 1/2-1 deciliter lätt krossade valnötter och hasselnötter

IMG_7711Så här gör du:
Sätt ugnen på 175, ta fram en stor bunke och blanda sirap, filmjölk och sirap. Ha i bikarbonat och rör ut ordentligt och vänta tills det blir lite bubbligt. Blanda i rismjöl, teffmjöl, bovetemjöl och gryn och frön och rör tills allt är väl blandat. Ha i salt, torkad frukt och nötter, vilken torkad frukt som helst går bra och ja egentligen vilka nötter som helst. Kanske inte jordnötter? Det låter i alla fall fel hehe.. Sist blandar du i fiberhusken och blandar runt ordentligt innan det är dags att hälla / skrapa ur smeten i en brödform täckt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, gärna med en liten ugnstålig kopp med vatten i. Använd termometer och låt gräddas tills brödet når 98 grader. Ta ur det direkt ur formen och ta bort pappret, låt svalna på en handduk helt innan du skär upp.

Ät och njut!IMG_7713

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Glutenfria filmjölksbröd – Tant Tuva 30 augusti, 2017 at 12:59

    […] Filmjölksbröd med russin, tranbär och nötter […]

  • Leave a Reply