Bakning & recept

Glutenfri lingongrova

9 juli, 2015

IMG_4638Lingongrova är ett av Sveriges mest älskade bröd och det kanske inte är så konstigt, det innehåller ju lingon som vi är så förtjusta i + en massa socker och liknar mer en kaka än ett bröd. Det här brödet innehåller bara en deciliter rårörda lingon men är ändå rätt sött och ja gott och lite mer som en kaka.

Som jag skrev tidigare så var det under lite panikartade former som jag bakade det här brödet och det blev lite på känn, så en uppdaterad version kanske kommer inom kort. Jag var nämligen tvungen att gå hemifrån när brödet fortfarande var i ugnen och långt ifrån färdiggräddat. Så vad gör en då? Jag stängde helt enkelt av ugnen och bad M fortsätta gräddningen när han kom hem sisådär 2 1/2 timme senare. Inte direkt optimalt och ja, jag tror det blir bättre om en gör som det är tänkt. Lättbakat är det i vilket fall som helst.

IMG_4628
Såhär gör du:
Blanda totalt 5 dl fil eller yoghurt (jag tog 4 dl naturell och 1 dl turkisk) med 1 dl rårörda lingon, 1 tsk salt och 1 1/2 tsk bikarbonat tills det bubblar upp. Ha sedan i 100 g havregryn (glutenfria om du är intolerant eller extra noga) och 55 g rismjöl och 50 g bovetemjöl (för att det var det som fanns), sikta sedan i 150 g potatismjöl och rör noga så att det inte finns några klumpar kvar. Låt svälla i några minuter innan du har i ca 1 msk fiberhusk (8-9g) i smeten. Blanda noga.IMG_4623Sätt ugnen på 175° och klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Ställ in en ugnstålig kopp eller liten form med vatten i ugnen. Toppa brödet med tex havregryn eller vallmofrön och stick i en ugnstermometer och låt det gräddas till temperaturen blir 98° och planera inte att gå hemifrån den närmsta 1-1/2 timmen. När brödet är färdiggräddat, tar du ut det ur formen och tar bort pappret, låt det svalna helt på ett galler eller en skärbräda av trä, gärna över natten. Brödet förvars bäst inrullat i en handduk och ska ha lite ”kladdig” känsla. Det går att grädda det till 99° men då blir det torrt dagen efter.

Hugg in!

IMG_4634

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply sandra 10 juli, 2015 at 15:29

    Åh det både låter och ser riktigt gott ut!

  • Reply yohanna 11 juli, 2015 at 17:57

    Ser super gott ut!! Har inte rårörda lingon hemma men tror du att det skulle gå lika bra med osötad äppelmos? Kanske inte samma mängd.

    • Reply Tuva 11 juli, 2015 at 18:56

      Det går bra med äppelmos, har provat det förut! Kan behövas en aningen mer mjöl bara. Lycka till 🙂

  • Reply Tulle 13 juli, 2015 at 13:48

    Halloj! Skulle du kunna uppdatera mängden fil/yoghurt eftersom du råkat skriva två olika mått, är det 5dl eller 4dl?

    • Reply Tuva 13 juli, 2015 at 16:26

      Ojdå! Tack för att du såg det, totalt 5 dl ska det vara 🙂

  • Reply Yohanna 15 juli, 2015 at 14:28

    Hur stor var formen du använde?funderr påtat dubbla receptet eftersom att min form rymmer 2 liter

    • Reply Tuva 16 juli, 2015 at 00:11

      1,4 liter är min form, men tror nog 2 liter blir bra till dubbelt. Brödet kan ju bli högre än själva formen. Degen blir aldrig större än till 1 liter sträcket iaf 🙂

  • Reply Hanna 1 augusti, 2015 at 14:04

    Har tyvärr inte en ungstermometer men vet du på ett ungefär hur lång tid brödet ska vara i ugnen? 🙂

    • Reply Tuva 2 augusti, 2015 at 12:56

      Det borde bli ca 1 1/2 timme på 175 grader men har inte testat exakt tyvärr.

  • Reply Glutenfria filmjölksbröd – Tant Tuva 30 augusti, 2017 at 16:46

    […] ”Lingongrova” […]

  • Lämna ett svar till Hanna Cancel Reply