Bakning & recept

Glutenfritt filmjölksbröd

5 augusti, 2015

IMG_5439
I söndagskväll passade jag på att baka ”veckans bröd” och det blev himla bra, saftigt och smakrikt! Jag har märkt att det är viktigt att ha ganska kladdig deg och en rätt stor mängd fiberhusk (15g) för att det ska bli ultimat. Att blanda bikarbonat och bakpulver är en annan sak som visats sig ha positiv effekt på brödet, för någon som kan kemi är det säkert helt enkelt att förstå men jag tycker det är lite klurigt. Det är ju inte allt för många som mixar med sånt här om en googlar. Vet ju att det är samma sak men ändå inte, nåväl.

Det här brödet var gott som frukostmacka, till soppan eller som mellis! Och du behöver detta för bästa resultat:
5 dl ekologisk a-fil 3%
50 g fast honung
50 g rårörda lingon
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 g majsmjöl
100 g havremjöl
100 g bovetemjöl
15 g fiberhusk
en liten näve av solroskärnor, sesamfrön, gula russin och tranbär men blanda gärna som du vill med kanske hasselnötter, valnötter, mandlar, pumpakärnor, russin, torkade blåbär, gojibär, linfrön, psyullumfrön eller vad du ni gillar.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda filmjölk, lingon och honung och rör till honungen någelunda löst sig. Blanda då i salt, bakpulver och bikarbonat och rör tills det bubblar lite. Ha sen i majs-, havre- och bovetemjöl och blanda väl. Ha i nötter, frön och torkad frukt och blanda runt. Ha sedan i fiberhusken och låt svälla lite medan du klär en brödform med bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills brödet når 98 grader (ska ta tid nästa gång så jag vet hur länge det är). För bästa effekt ha en liten ugnsfast form med vatten i ugnen när du gräddar, då blir brödet högre och inte lika hårt på ytan. Ta ur brödet från formen och låt svalna helt innan du äter det.
IMG_5443

IMG_5440

IMG_5456

IMG_5455

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Nina 5 augusti, 2015 at 16:26

    Hej Tuva! Jag vill bara tacka för dina fantastiska brödrecept! Har precis hittat till din fina blogg! Jag är nybliven glutenintolerant. Jag får inte ont i magen, och kan fuska ibland, men om jag äter gluten ”som vanligt” får jag extremt lågt blodvärde. I början hittade jag en del brödrecept på lchf-sidor, men det är alltid så mycket ägg i, och jag är inte så förtjust i det. Men dina bröd – oj, vad bra det blir! Älskar valnötsbrödet! Ska testa detta bröd också! Återigen, tack!
    Hälsningar Nina

    • Reply Tuva 6 augusti, 2015 at 11:20

      Tack snälla! Blev så himla glad av din kommentar 😀 Lycka till med brödbaket!

  • Reply Imelda 25 augusti, 2015 at 13:51

    Tack för ett bra recept Tuva! Fick din webbadress av dottern min och fastnade för detta goda bröd. Det blev perfekt första gången trots att jag bytte bort majs- och havremjölet mot rismjöl ☺. Förra gången sjönk hela brödet ihop….. idag följde jag receptet men glömde lägga i havremjölet…. jag är hopplös! Bättre lycka nästa gång 😂

    • Reply Tuva 25 augusti, 2015 at 22:24

      Ja glutenfritt är lite knepigt ibland men hoppas det går bättre nästa gång 🙂

    Leave a Reply