Bakning & recept

granola med kakao och kokos

19 februari, 2017

Processed with VSCO with hb1 preset

Testade att göra en ny variant på min goda granola med bovete och kanel som jag skrivit om förut, nämligen med kakao och kokos. Testade även att blötlägga nötterna innan och inte bara bovetet, det ska göra att nötterna blir mer lättsmälta och att kroppen lättare tar upp näringen.

Processed with VSCO with hb1 preset
Till två stora plåtar behöver du:

  • 2 deciliter helt bovete
  • 2 deciliter nötter (mandel, cashew, pekan)
  • 1 deciliter solroskärnor
  • 1 deciliter linfrön
  • 1 deciliter riven kokos
  • 3 deciliter ekologiska rågflingor
  • 1 deciliter honung
  • 1 deciliter kokosolja
  • 2 kryddmått salt
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • 1/2 deciliter kakao

Processed with VSCO with hb1 preset

Så här gör du:

Börja med att skölja och blötlägga bovetet i kallt vatten i cirka 4 timmar eller mer. Jag brukar göra det över natten och det fungerar fint. Vill du kan du även blötlägga nötterna i vatten ungefär lika länge. Nötterna blir då ganska mjuka i slutresultatet (inte alla som gillar det).

Nästa morgon (eller efter 4 timmar) så sköljer du bovetet och nötterna i kallt vatten. Bovetet blir lite ”slemmigt” så skölj tills vattnet är någelunda klart. Sätt ugnen på 175 grader och smält honungen tillsammans med kokosoljan, tillsätt sedan kakao, vaniljpulver och salt och blanda väl.

Ta fram en stor skål och häll i nötterna, bovetet och resterande ingredienser och blanda med kakaoblandingen tills att allt är täckt.

Processed with VSCO with hb1 presetHäll ut granolan på två bakplåtspapper på och sprid ut den lite lagom, ju kompaktare den är på plåten desto mjukare blir slutresultatet och vise versa. Grädda i omgångar i cirka 30 minuter eller byt plats på plåtarna var 10:e minut. Låt den sedan svalna innan du häller upp i lufttäta burkar. Jag brukar alltid blanda min granola med gojibär, kokoschips, pumpakärnor, russin, bipollen, mullbär, chiafrön och lite vad jag har hemma men det är ju som en vill. Jag tycker det är godare att ha en färdigblandad variant att bara ta av.

Processed with VSCO with hb1 presetÄt

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Emma Olivia 19 februari, 2017 at 23:26

    Låter så gott! Ska pröva nästa helg 😀

  • Reply Frukostlistan – Tant Tuva 1 mars, 2017 at 11:57

    […] ju egen granola rätt ofta, sist blev det en variant med kakao som ni hittar här. Annars köper vi ofta hem Paulúns med kakao och hallon eller den med mullbär. Müsli är jag […]

  • Reply bananasplittbowl – Tant Tuva 24 mars, 2017 at 10:18

    […] små ekobananer Ca 2 deciliter turkisk eller grekisk yoghurt Valfri mängd granola med chokladsmak, receptet på min hittar du här. 2 matsked kokosflakes 1 matsked kakaonibs Agavesirap att ringla över Hallon […]

  • Reply bananasplitbowl – Tant Tuva 24 mars, 2017 at 16:01

    […] små ekobananer Ca 2 deciliter turkisk eller grekisk yoghurt Valfri mängd granola med chokladsmak, receptet på min hittar du här. 2 matsked kokosflakes 1 matsked kakaonibs Agavesirap att ringla över Hallon […]

  • Lämna ett svar till bananasplittbowl – Tant Tuva Cancel Reply