Hade lite halvtrist i går eftermiddag och kom på att jag ju kunde baka något vilket var en himla bra idé! Eftersom vi inte hade någon jäst hemma fick det bli en ”hälsolimpa” alltså ett grovt bröd gjort på bikarbonat. Bröden brukar bestå av frön, nötter, frukt och filmjölk som bas, men det hade vi ingen så jag testade med kvarg och det blev hur bra som helst. Lite extra protein blev det ju dessutom och själva brödet blev otroligt saftigt och gott. Hade inget äppelmos heller så hade i nyponsoppa och rivet äpple och det blev också en vinnare. Så ja här kommer receptet:
Du behöver:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda kvarg, nyponsoppa och rivet äpple till en jämn smet. Ha sedan i bikarbonat och salt och rör runt tills det blir lite bubbligt. Ha i solroskärnor, linfrön, havregryn och klippta aprikoser och blanda väl. Ha till sist i rågsikten och rör ihop tills den är helt blandad med resten, det kan behövas lite mer eller lite mindre beroende på hur hårt packat mjölet är. Blir degen på tog för torr så att den inte går att blanda (den ska vara fast men kladdig) så ha i en matsked vatten.
Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i degen, grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme och 10 minuter eller tills brödets innetemperatur är 95 grader. Ta ur brödet ur formen när du tagit ut det ur ugnen och låt svalna helt innan du skär upp.
3 Comments
Åh vad gott, det ska jag också pröva till helgen! Tycker verkligen illa om aprikoser, några tips på vad jag kan byta ut dem med?
Absolut, det går bra med russin, dadlar eller annan torkad frukt också 🙂
Fick byta kvargen mot filmjölk eftersom kvargen var slut (hur ofta händer det liksom). Men det blev jättegott i alla fall 😀