Mat & recept

Höstsmaker

13 oktober, 2015

IMG_6623Hösten för mig betyder långkokta grytor, bubblande soppor och mustiga smaker. Det är som att Sveriges fantastiska natur pressar fram sitt bästa och det allra finaste. Späda kantareller, syrliga lingon, smakrika rotfrukter, blåbär, så oändligt mycket blåbär och fylliga trattkantareller. Därför blir det mycket svamp och fylliga grönsaker att smaksätta grytor, soppor och pyttipannor med. I jakt på nya grönsakstillbehör fick jag inspiration till dessa två. Med svamp och med aubergine, det är två fantastiska små rätter i sin helhet eller tillbehör om ni nu hellre vill det. Asiatiska smaker som är helt fantastiska till dessa råvaror.

– Aubergine i miso och risvin
Den här rätten är himla god och det är knappt ett recept. Men dela två små eller en stor aubergine i klyftor och blötlägg en stund, torka av och stek i kokosolja eller rapsolja på först hög värme för färg och sedan låg värme så att de blir helt klara och mjuka men ändå har kvar sitt tuggmotstånd. Blanda under tiden en påse snabb miso med lika mycket vatten (kallt), nån matsked risvin, lite lime och ljus sojasås, smaka av för rätt balans.  Ta av auberginen från plattan och häll på misoblandningen och låt bli varmt.

IMG_6622
– Skogssvamp med ingefära, soja och vitlök
Rensa och dela en ask skogschampinjoner, de små kan vara hela, smält lite kokosolja i en panna och stek på låg värme tills de fått lite färg. Ha i en delad lök och stek tills allt är mjukt. Riv över en liten bit ingefära och en halv klyfta vitlök och häll på en skvätt soja, typ en matsked skulle jag tro. Strö över lite kokossocker och lime och kanske lite hackad salladslök eller det gröna från en purjolök. För mustigare smak addera några torkade trattkantareller mot slutet + lite vatten. Smakintensiteten blir enorm!
IMG_6615
IMG_6616

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply