Frukost

Järnboost

2 september, 2016

IMG_8801Godmorgon! Hoppas ni mår bra denna härliga fredagsmorgon, det gör jag. Startade dagen med en stor skål gröt med extra järn. Inte bara för att orka med en hel dag på jobbet där vi håller workshop utan för att en som gravid just behöver lite extra av den varan. Var nämligen hos barnmorskan i veckan och fick veta att mitt järnvärde sjunkit något, vilket är helt normalt eftersom lillkotten snor åt sig en del. Men det betyder också att det kan vara bra att boosta kroppen med lite extra järnrika livsmedel.IMG_8800 Eftersom jag generellt har lite svårt för att äta vitamintillskott som är konstgjorda och hellre äter nyttiga livsmedel. Så ser jag detta med den kunskap jag ändå tror mig ha som en utmaning. Jag tänker alltså försöka mitt bästa för att få i mig så mycket järn det bara går via maten. Sen kommer jag självklart äta tillskott om det behovs (oroa er inte). Men eftersom värderna ännu ligger inom ett okej spann så har jag helt enkelt utrymme att testa lite.

IMG_8802Tänkte därför bjussa er på en tallrik järnboostad gröt som även är bra för dig som kvinna överlag då många äter på tok för lite järn även som ickegravid. Än behöver ungefär 15 milligram järn som kvinna per dag och 9 milligram som man.

0,75 deciliter rågflingor (2,8 mg per 100 gram) 
0,75 deciliter fiberhavregryn (5,6 mg per 100 gram)
2 teskedar sesamfrön (14,6 mg per 100 gram) 
2 teskedar solrosfrön (6,8 mg per 100 gram) 
3-4 torkade aprikoser (6 mg per 100 gram) 
1 liten eko banan (0,4 mg per 100 mg)

IMG_8803Totalt blir det ca 4,7 mg järn för den här portionen, extra bra om en inte har vanlig mjölk till utan tex växtmjölk då det annars kan hämma upptaget. Det kanske kan låta fjuttigt och lite men är ändå en tredjedel av vad som behövs per dag. Om du äter någon form av kött, fisk eller gröna grönsaker under dagen så kommer du absolut upp i värdet som behövs. Men ska försöka boosta upp denna skål ännu mer till nästa gång.

Som jämförelse hamnar en ”vanlig” tallrik gröt med mjölk och lingonsylt på ca 2,1 mg järn per portion. Om ni också är intresserade av mat, vitaminer, mineraler och statistik kan jag varmt rekommendera matkalkyl.se där jag hittar all info om det här.

IMG_8804

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply