Bakning & recept

Knäckig äppelpaj!

7 oktober, 2016

img_8982
Happy friday! Ska inte tjata om att tiden går så fort ännu en gång utan bjuda på ett recept på en väldigt god och knäckig smulpaj som jag bakade på svenska äpplen. Jag tycker det blir godast att göra den på äpplen som är lite syrliga eftersom det annars kan bli så himla sött. Men ja det är ju en efterrätt så de är ju såklart söt. Grunden till den här pajen är detsamma oavsett om du har i äpplen, blåbär, hallon eller något annat och den innehåller följande.

Grundrecept smuldeg:
200 gram rumsvarmt normalsaltat smör
1 tesked kanel
1 tesked nymald kardemumma
2 deciliter socker
3 deciliter vetemjöl
4 decliter havregryn

img_8973Gör så här:
Dela smöret i mindre bitar och blanda i sockret först, när det är väl blandat med smöret kan du ha i mjölet och kryddorna och sist havregrynen. Nyp ihop till en smulig massa. Sen behöver du förstås äpplen eller något annat gott att fylla pajen med. Och för at den ska bli en riktig vinnarpaj, som du såklart vill så finns det ett litet knep och det är att steka äpplena med kryddor och lite sirap.

Så då behöver du följande:
1 klick smör + 1 klick till paj formen
5 små svenska äpplen
1 matsked kanel
1 tesked vanlijpulver
1 tesked nymald kardemumma
1 masked sirap + 1 matsked vatten

img_8976
Gör såhär:
Skölj och skiva äpplena och behåll gärna skalet om du som jag tycker att det är gott. Stek dem på låg värme i en klick smör och häll på kryddorna, sirapen och vattnet och låt det hela koka ihop till en härlig sirap. Äpplena ska vara lite mjuka, ställ sedan att svalna.img_8979Pajdags:
Sen är det dags att bygga ihop själva pajen. Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smörj en pajform med den sista smörklicken, det behövs inte särskilt mycket. Jag gillar att ha smulpaj både över och under själva fyllningen men det är såklart en smaksak men receptet är gjort för att ge väldigt mycket smuldeg eftersom jag gillar det så mycket. Så därför börjar jag med ett lager av smulorna som jag sprider ut lite ojämt. Sen har jag på själva äpplena som nu har svalnat lite grann.

img_8980Som ni ser så tog jag kanske en lite liten pajform men det funkade ändå. Sen är det dags att täcka allting med ytterligare ett lager av smuldeg. img_8983Då ser det ut såhär som nedan. Det blir godast (tycker i alla fall jag) om en tycker till degen lite så att det verkligen blir ett täcke ovanpå istället för att det är fluffigt och poröst som under. Då blir äpplena inuti lite mer inneslutna och det blir lite knäckigare yta. Sen är det dags för gräddning på 200-225 grader beroende på hur stark ugn du har i cirka 15-20 minuter.

Nedan ser ni före och efter ugn! Och ja, min ugn är så himla ojämn och jag glömde rotera pajen under tiden så därför fick den lite extra färg på ena sidan. Men den var god för det, vilket kanske är huvudsaken ändå? Servera med lättvispad grädde blandat med vaniljpulver eller god vanlijglass, ingen färdig vaniljvisp hörrni, det är faktiskt inte gott alls.img_8985 img_8988

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply