Bakning & recept

Långpannebröd

17 mars, 2017

IMG_9886Fredag och jag tänkte bjuda på ett recept på ett långpannebröd eller ja typ som en focaccia. Receptet kom till av en slump då jag egentligen skulle baka frallor men fick slut på mjöl. Nu hänger ni inte alls med eller hur?

Som nybliven småbarnsmamma har en inte alltid koll på läget tydligen så jag började baka innan jag visste att jag hade allt hemma. Inte så smart? Annars hade jag ju kunnat anpassa vattenmängden men hade redan haft i massa mjöl när påsen tog slut. Hade därför i både potatismjöl och rismjöl men det räckte inte. Degen var superlös men jag lät den stå och gick iväg till affären och tänkte att jag skulle skippa frallorna. Men degen jäste ändå så bra så jag testade att hälla ut den på en plåt med bakplåtspapper och hälla över rapsolja och strö över timjan och flingsalt och grädda. Hade ju inget att förlora på det och det blev så himla gott! Nu blir säkert någon bagare arg när jag ens kallar detta focaccia så långpannebröd är nog en mer passande beskrivning. Brödet passar hur som helst väldigt bra till soppa.

IMG_9887

Du behöver:

  • 5 deciliter ljummet vatten
  • 1/2 paket jäst
  • 2 decliter fiberhavregyrn
  • 1 deciliter rismjöl
  • 1 deciliter potatismjöl
  • 4 deciliter vetemjöl
  • 1/2 – 1 deciliter rapsolja
  • 1 1/1 tesked salt
  • 1 1/2 matsked sirap
  • (flingsalt, timjan)

IMG_9888

Gör såhär:
Koka upp vatten och blanda 1 1/2 deciliter kokt vatten med 3 1/2 deciliter kallt för ljummet. Smula i jästen, ha i salt och sirap och blanda väl. Ha i havregrynen och sen alla mjölsorter – tänk på att degen blir lööös! Rör runt med en sked så att allt blandas ordentligt, gärna lite extra (eftersom degen inte knådas). Låt jäsa i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och häll ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper, låt jäsa i cirka 20 minuter. Häll över olja och stick ner fingrarna så att de bildar gropar i degen där oljan kan samlas utan att det går hål, strö över flingsalt och eventuellt timjan.

Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 5 minuter till. Ta ut brödet och låt gärna svalna på galler. Passar bra som tilltugg, till soppa, till snittar men även till frukost med ost trots att det är ganska mäktigt.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Astrid 19 mars, 2017 at 18:36

    Hej Tuva!

    Äntligen har jag också fått tummen ur och startat min egna matblogg 🙂 Känns mysigt! Du har inspirerat mycket med din relativt enkla och samtidigt hälsosamma matlagning! Min tanke är att dela med mig av nytänkande, kreativa idéer i köket som samtidigt är enkla, billiga och nyttiga 🙂 Kika gärna in när du får tid!

    http://www.devote.se/buttalapasta

  • Leave a Reply