Bakning & recept

Lingonbröd

3 november, 2017

Hej! Vi har fortsatt vara lite sjuka här hemma varav ingen uppdatering här men så kan det bli. Tankar har i alla fall variat att skriva någonting i alla fall två gånger i veckan så ni vet vad ni kan vänta er när det fungerar. Men nog om det.

Jag har ju en förkärlek för lättbakade bröd som dessutom är goda (vem har inte det?). De ska helst vara knådfria (avskyr de momentet) och gå att röra ihop snabbt för att sedan få jäsa i fred. Så här har ni ett recept på ett gott lingonbröd som med fördel bakas i långpanna.IMG_0565

Du behöver:

  • 5 deciliter 37 gradigt vatten
  • 1/2 paket jäst
  • 1 1/2 tesked salt
  • 1 deciliter rårörda lingon
  • 1/2 deciliter solroskärnor
  • 1/2 ekologiska russin
  • 7 deciliter ekologiskt vetemjöl special (cirka)
  • 2 deciliter rågsikt

IMG_0565

Gör såhär:

  • Värm vattnet till 37 grader och häll i en stor bunke.
  • Blanda i jäst och rör tills allt löst sig.
  • Blanda ner salt, rårörda lingon, russin och solrolskärnor.
  • Blanda i ungefär hälften av vetemjölet och rör kraftigt.
  • Rör sedan i rågsikt och resten av vetemjölet, lite i taget tills allt är blandat. Degen ska vara lite lösare än en vanlig bröddeg.
  • Rör degen så mycket som möjligt i bunken med en träslev, täck sen över med plastfolie och låt jäsa i cirka 60 minuter
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skrapa ur degen ur bunken ner på en bakplåtsklädd plåt och pudra eventuellt med vetemjöl eller frön och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en handduk.
  • Grädda brödet på 175 grader tills innertemperaturen når 95-96 grader.
  • Låt svalna på galler innan du skär upp. (går utmärkt att frysa)
  • Brödet är supergott med västerbottenost ifall ni undrar 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply