Bakning & recept

Lingonkaka med glasyr

12 november, 2015

IMG_6892
Om ni gillar morotskaka (vem gör inte det?) så kommer ni älska denna kaka med lingon, den är lite höstig på något vis, lite inspirerad av halloween då det var då jag bakade den. Härligt syrlig av lingonen och väldigt saftig och full av socker förstås. Det är ju trots allt en kaka.

Ingredienser till en stor pajform:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker eller kokossocker
2 kryddmått vaniljpulver
3 ägg
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1-1/2 tsk färskmald kardemumma
1 dl rårörda lingon

Topping:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk citronsaft
100 g färskost
Lingon, frysta eller rårörda

IMG_6879

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175ºC.
Klä en pajform med bakplåtspapper genom att klippa ut en cirkel. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kanel och kardemumma och rör sedan ner socker och vanilj. När det svalnat lite ha i ett ägg i taget och rör runt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda i smeten. Avsluta med lingonen.Grädda i ca 35 minuter. Under tiden gör du toppingen. Låt smöret bli rumsvarmt och blanda  i florsocker, citronsaft och färskost och vispa tills det är helt slätt. Ibland kan smeten behöva värmas lite för att det ska gå. Smaka av så att det är lagom syrligt och sött, ställ kallt.

När kakan är färdig låter du den svalna helt innan du har på toppingen. Avsluta med lingonen och ställ i kylen tills serveringen. Den passar utmärkt med glass, grädde eller vispad crème fraîche eller som den är.

Tips
Det går även bra att byta ut lingonen mot nektarin eller äpplen i bitar, hallon, blåbär eller vinbär.

IMG_6880

IMG_6883

IMG_6890

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply