Tuva

Att unna sig – så hanterar du högtiderna

22 mars, 2016

278H (2)Jag vet inte hur det är med er men jag tycker det är allmänt svårt att vara ”nyttig” när det kommer till svenska högtider. Det finns någon inbyggt unnande i vår kultur som jag dels älskar men också tycker är lite problematiskt. Jamenar, vi kollar ju antagligen lite snett på den som säger nej till både kakor, godis och andra godsaker på påsk och likväl jul. Det är ju en firandets högtid och något inom oss säger att den som säger nej inte heller vill fira med oss. Trots att vissa av olika skäl väljer att avstå som vi annars ser som rimliga.

Det andra stora problemet som nog många känner igen sig i – det totala frossandet –att det inte finns någon hejd. Att vi till och med sparar oss inför, för att sen kunna maximera någonslags upplevelse, en upplevelse som vi sällan får eftersom det inte funkar så. Vi njuter ju knappast mer för att vi ”passar på”. Kanske står det hela oss upp i halsen som en skamsen halsbränna dagarna efter. Vi har också en tendens att känna oss så himla dåliga hela tiden trots att det är så dumt och onödigt.

1.Hur hanterar du släktingar som bjuder på välfyllda påskägg, nybakat vetebröd och hembakade kakor när du veckorna innan svurit på att äta gluten-och sockerfritt?

2. Hur hanterar du det faktum att du älskar godis och inte kan *till ditt eget förtret* ta en bit utan måste djupdyka i skålen och inta godiset likt en blåval håvar in plankton.

3. Hur hanterar du känslan av att det inte är du som bestämmer kring mat och vad som ska ätas? Att det finns pekpinnar och trugande som motsäger varandra?

Här är det viktigt, det måste verkligen poängteras, att inte drabbas av varken panik eller allt-eller-inget-tänk. Det viktigaste är att fundera på vad du faktiskt vill och vad du känner dig bekväm med och framförallt inte klanka ner på dig själv om du känner att du misslyckas.

Mina råd:

– Om du inte vill äta socker och släktingarna bjuder, fundera över om det är värt farmors besvikna ansikte och trugande eller om du kan ta en liten bit och hålla dig till det? Att äta är ju en social grej. Och jag menar självklart inte att någon med sockerberoende eller andra hinder ska göra det. Men ett allmänt råd är att fundera över vad som faktiskt kommer att bjudas innan du bestämmer dig för att avstå ALLT ONYTTIGT. Kanske kan du hoppa det mesta men smaka på något? Eller varför inte ta med dig något som enligt dig är ett okej alternativ och bjuda andra på, det brukar uppskattas.

– Har du problem med godiset så har du egentligen två val, antingen håller du dig till annat eller så äter du godis och funderar inte så mycket över det. Det är inte hela världen. Problemet är att vi ofta tänker att  ”nu har jag redan sabbat det, då kan jag lika gärna..” och så är det ju inte. Har du gått loss i godisskålen så låt det vara så, stanna upp och fundera innan du rensar köket på kakor, glass och köttbullar och hushållsost bara för att ”det ändå är förstört”..

– Att skaffa sig bra matvanor och sunda värderingar kring mat handlar i grund och botten om att rannsaka sig själv och sina val, att våga fundera och tänka efter. Vissa är stenhårda på vad de ska och inte ska äta. Andra som jag, är mer lättsamma och tänker att så länge 80% är bra så kan 20% bli som det blir. Men det handlar om att vara uppriktig, det funkar ju inte om det faktiskt är det omvända då.

– Spara dig inte inför högtider och tänk att ”då ska jag äta allt”. Det skapar förbud som bara ger dåligt samvete, framförallt om du faktiskt varit nöjd med vad du åstadkommit innan. Det kan vara svårt, särskilt när det är buffé, att faktiskt bara äta det en gillar och inte ta av allt. Men glöm det där med att ”smaka på allt”, det gäller inte för vuxna, bara kräsna barn! Ta bara av dina favoriter och håll dig till dem, då har du skalat bort rätt mycket redan där och det är lättare att hålla sig till en normal nivå.

– Ha inte dåligt samvete om det inte går som du tänkt dig. Det är inte hela världen, högtider är några gånger om året och du kan alltid lära dig av dina misstag. Det är aldrig försent och du har aldrig förstört något genom att äta något så länge det inte är giftigt. Det enda, vilket måste poängteras, du kan förstöra är din egen inställning till dig själv och den är det viktigaste du har. Utvärdera vad som gick snett, fundera över dina krav på dig själv och fundera över dina mål och vad du faktiskt vill, då kommer det gå galant nästa gång utan att du mår dåligt.

    Lycka till!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply