Bakning & recept

Mellanmålsmuffins med äpple

22 januari, 2017

IMG_9498Söndag eftermiddag och en ny vecka står inför dörren, i dag har varit en otroligt trött dag för oss alla. Var nämligen på middag hos mina fina kusiner i går och då blev H:s rutiner lite ruckade så han somnade inte för ens halv 2 på natten.  Men himla kul för honom att träffa sina sysslingar och för mig att få lite kvalitetstid med andra vuxna.

Dagen till ära tänkte jag bjuda på ett recept som är perfekt för veckan om en vill ha lite snabb energi på eftermiddagen som inte höjer blodsockret till skyarna.  Jag vill gärna ha något åt det lite sötare hållet till eftermiddagskaffet så då tänkte jag att dessa skulle passa bra  med lite syrligt äpple. Men de fungerar ju såklart att dra ner på sötningen och köra i typ soltorkade tomater, lök eller ost om en vill. Har dock inte provat men kan tänka mig att de blir supergott? IMG_9452
Du behöver:
3 ekologiska ägg
1 deciliter kokosolja
3 deciliter rivet äpple, jag hade granny smith
1/2 deciliter honung eller agave
1 matsked kokossocker
2 deciliter mandelmjöl
1 deciliter bovetemjöl
2 teskedar bakpulver
2 teskedar kanel
1 tesked kardemumma
1/3 tesked vaniljpulver
2 kryddmått salt

Eventuell topping
2 matskedar honung
2 matskedar kokosolja
1 kryddmått vaniljpulver
lite citronzest
Rostade kokosflakes

IMG_9496

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosolja och honung på låg värme. Riv äpplet grovt. Vispa äggen pösigt och ha i äpplet och den smälta kokosoljan och honungen. Blanda mandelmjöl med kokosocker, kryddor och bovetemjöl och ha i det i i äggblandningen. Fyll muffinsformar till 2/3 delar och grädda i ca 20 minuter och låt svalna helt.

Eftersom muffinsarna inte är direkt söta så kan du göra en topping av honung och kokosolja som du smälter samman och drizzlar över och låter stelna i kylen. Men de är väldigt goda ändå tycker jag, men M tyckte de smakade mat haha så ja, toppingen kan behövas för vissa. Jag förvarar mina i täta påsar i frysen eftersom de tinar rätt snabbt.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Så goda morotsmuffins! – Tant Tuva 12 oktober, 2017 at 15:32

    […] Äppelmuffins […]

  • Leave a Reply