Mat & recept

Mezemiddag!

4 september, 2016

IMG_8765För någon helg sedan hade vi lite extra tid över en eftermiddag och bestämde oss för att göra mezes. Eller ja, jag bestämde för det var nog mest jag som lagade och ville ha. Var väldigt sugen på den här typen av fruktiga, kryddiga smaker och fetaost och mynta, persilja och spiskummin.

Aå det fick bli en liten mix av allt gott jag kunde komma på, nämligen hemgjord hummus, superkrämig tsatsiki, små köttfärsjärpar me tahini dressing och granatäpple, tabbouleh, melon-och fetaostsallad med mynta och piroger med fetaost och spenat.IMG_8751Pirogerna gjorde jag på ICAs frysta smördeg som till skillnad från andra smördegar faktiskt innehåller riktigt smör och inga konstigheter. TIPS! Bara att tina en stund, kavla ut och fylla med tinad avrunnen spenat, fetaost, muskot och kryddor. Blev så himla goda!

IMG_8756Hummusen gjorde jag på vanligtvis med ljus tahini (godare än mörk tycker jag), citronsaft, lite vitlök, paprikapulver, olivolja och salt. Har dessutom alltid lite vatten i för att den blir krämigare och lättare att mixa då.IMG_8757Mest nöjd blev jag nog ändå med denna uberkrämiga tsatsiki som jag fick till genom att riva och salta gurkan och sen press ur all all vätska. För att sedan blanda den med grekisk yoghurt som runnit av i kaffefilter länge + lite vitlök, citronsaft, olivolja, honung och salt.IMG_8752I tabboulehen fanns massor av finhackad persilja, citronsaft, finhackad tomat, finhackad sommarlök, olivolja, honung, lite ättika och salt. Tyvärr tog jag nog lite mycket lök i, hade varit godare med mer tomat och persilja  men ja en lär sig till nästa gång.IMG_8754 IMG_8760Melon-och fetaostsallad har jag nog ätit precis hela sommaren och denna innehåller just bara det + riven mynta, olivolja, salt och citron.  IMG_8762Köttfärsjärparna kryddade jag med spiskummin, paprikapulver, cayenne, kanel och salt och stekte hastigt i stekpannan. Sen gjorde jag en sås på ljus tahini, majonäs, en klick yoghurt och citronsaft och drisslade över när de var färdiga + massa persilja och granatäpplekärnor.IMG_8764Vill ni förresten ha mer utförliga recept kan jag försöka knåpa ihop men är rätt dålig på att följa och skriva ner recept själv hehe. Det blir mest att jag har en tanke i huvudet och sen så testar jag mig fram och så blir det som det blir. Ibland väldigt bra, ibland inte så bra men överlag vart denna middag väldigt god och M var lite impad *stolt*. Dock var pirogerna så mycket svårare att få till än jag tänkt. Blev så fula innan ugnen, ni vet som ett barn hade gjort dem men de kom ju ut helt okej ändå?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply