Mat & recept

Min godaste kikärtsgryta

22 maj, 2017

IMG_0123Hej! Äter ni också vego på måndagar? DÅ kommer här ett tips på en god, värmande och matlådevänlig gryta, en av mina godaste faktiskt. Den innehåller varken gluten, mejerier eller animalier (förutom lite smör) men det är ju lätt att plocka bort om du har sådana preferenser. Ingredienserna är många men det är värt att hacka, steka, krydda och koka denna gryta, det lovar jag er, för själva tillagningen är hyfsat enkel.

Egentligen var det så att jag tänkte laga Lottas recept på Aloo gobi men min frysta blomkål luktade verkligen gammal frys, ni vet inget trevlig lukt och potatisen hade slagit rot. Så jag fick helt enkelt skapa något nytt med det som fanns.

IMG_0127

Kikärtsgryta med spenat – 3-4 porti

  • 2 morötter
  • 1 liten påse bladspenat
  • 2 röda lökar
  • 1 matsked olja
  • 1 matsked malen spiskummin
  • 1/2 matsked mald koriander
  • 1 tesked malen kardemumma
  • 1 tesked gurkmeja
  • vitlöksklyftor
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 2 deciliter vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 teskedar salt
  • 1 matsked rörsocker
  • 1 stor bit färsk ingefära
  • 1 tetra kokta kikärtor
  • 1 matsked japansk soja
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 gram smör
  • cayennepeppar (valfritt)

IMG_0125Gör såhär:

Skala och skiva morötterna, skala och hacka lök och vitlök och riv ingefäran. Värm oljan i en stor gryta och fräs alla kryddorna en stund innan du tillsätter lök, vitlök och ingefära. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till, tillsätt vatten, kokosmjölk, salt och socker.

Låt allt småputtra i cirka 10 minuter tills morötterna är mjuka. Ha i kikärtor, soja, limezest, limesaft och hacka ner korianderstjälkar och blad (utom några till servering). Koka upp och tillsätt smöret. Servera med nykokt ris och koriander och resten av limen.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Emma Olivia 23 maj, 2017 at 13:29

    Låter jättegott! Skall definitivt prövas 🙂

  • Leave a Reply