Tuva

Morotsbiffar och hummus

19 juni, 2017

IMG_0165Måndag! Vissa har väldigt svårt för måndagar har jag förstått men jag har nog ändå alltid gillat dem. Tycker det är rätt härligt efter en händelserik helg att bara landa lite, planera veckan och njuta av lite lugn men så är jag ju en person som gillar struktur.

Har som mål att äta mer vegetariskt och måste säga att båda Icas och Coops egna mattidningar är så bra inspiration! Dessa biffar är tidningen Buffe även om jag gjorde lite annorlunda + en barnvariant. I originalreceptet var det vetemjöl och endast ett ägg och jag hade 3(!) och kryddade lite mer men annars är det samma. I hummusen hade jag dessutom vita bönor istället för kikärtor (tips) och lite mer kryddor.

Morotsbiffar

  • 1 liten påse morötter
  • 1 rejäl bunt bladpersilja
  • 3 ägg
  • 1 deciliter bovetemjöl
  • 3 matskedar ljusa sesamfrön
  • 1 tesked salt
  • nymald svartpeppar
  • 1/2 tesked bakpulver (om du vill ha extra fluff)
  • 1 matsked olja + smör till stekning

Hummus

  • 1 tetra cannellinibönor
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 matsked olivolja
  • 1 matsked tahini
  • 1 matsked vatten
  • 1/2 tsk spiskummin
  • salt & peppar
  • 1 tesked citronsaft
  • 1 tesked honung

Till servering: Tomatsallad med fetaost.

IMG_0166

Gör såhär:

  1. Skala och riv morötterna grovt, finhacka persilja och blanda ner i smeten tillsammans med ägg och sesamfrön. Krydda med salt och peppar och blanda till sist ner mjöl och bakpulver.
  2. Värm smör och olja i en stekpanna och klicka ut smeten till plättstora biffar, låt dem precis stelna på ovansidan innan du vänder och steker klart på andra sidan.
  3. Hummus: Skölj bönorna noga, mixa tillsammans med finriven vitlök, tahini, vatten, olja och kryddor. Smaka av med salt, citronsaft och honung för att balansera.
  4. Tomatsallad: Blanda en 1/2 påse färdigblandad sallad med halverade tomater och 1/2 paket fetaost och 1/2 påse babyspenat, vänd ner olivolja och citronsaft och krydda med salt och peppar.
  5. Servera morotsbiffarna med hummusen och salladen. Vi åt även prinskorv till vilket ju inte alls är vegetariskt men så kan det bli ibland.

IMG_0164
För barnvarianten:
Blanda hela smeten utom saltet och ta bort någon deciliter av smeten, mixa den och baka i ugnen i små formar tills smeten stelnat cirka 10 minuter på 175 grader. Hummusen kan du mixa som vanligt, ta bort lite innan du tillsätter salt och honung. Puckarna går utmärkt att frysa och sen bara värma på och mosa om så behövs. Servera tillsammans med hummusen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply