Mat & recept

Nyårsmenyn!

4 januari, 2017

img_9390Vet ni vad det absolut bästa med denna nyår var? Att vi inte behövde ha ångest över att hitta på något att göra. Att vi inte behövde stressa iväg, att inte oroa sig för att festen vi skulle till ställs in eller att personer vi skulle träffa ändrar sig i sista sekund. Kanske har jag haft otur men många nyårsaftnar där jag bara blivit besviken. Det är alltid så mycket på ”spel”. Sen har jag förstås haft många fina kvällar också men jag tror många känner igen sig.

I år var det bara jag M och Hjalmar som skulle fira och det gjorde vi verkligen! M hade åkt iväg och fixat råvarorna till en meny bestående av:

Gratinerad hummer

Oxfilé, potatispuré, rödvinssky, sparris och ugnstomater

Glass, grädde, maränger, chokladsås och kakor

img_9392Hummern gjorde vi på både klassiskt och oklassiskt vis, nämligen gratinerade den i ugn. Körde en egen variant av topping med ett smör med chili, vitlök, persilja, citron. Sen toppade vi det med panko (alltså asiatiskt ströbröd) och parmesan och mer persilja. En liten blandning av olika ”kök” men det blev så himla himla gott!img_9393Den serverades som ovan med rostade krutonger, det överflödiga smöret och en senapsdressad liten sallad och citron. img_9397Till varmrätt hade vi köpt en liten bit oxfilé som skulle tillredas enligt konstens alla regler, luftas i kylen på galler, ligga i rumstemperatur, stekas på hög värme, ösas med smör osv. Detta är tydligen en hel vetenskap som M kan det mesta kring. Och visst blev den fantastiskt god och mör. Själv stod jag för tillbehör och sås som gjordes genom att reducera rött vin med kalvfond, lök och lite annat gott för att sedan blandas med stekskyn från köttet. Gjorde mos på vanligtvis men med lite grädde, ugnsrostade tomater hårt och stekte sparris. En tipptopp rätt helt enkelt.

Efterrätten intogs först 23.50! Mest pågrund av Hjalmar som krävde en del uppmärksamhet och då var jag rätt trött så blev ingen bild. Men ni vet väl typ hur glass med chokladsås ser ut?img_9398

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply