Bakning & recept

Nyttiga blåbärsmuffins

16 november, 2017

Hej, hoppas ni har det bra i höstmörkret. Jag myser med tända ljus och försöker vara ute en stund när det är ljust men visst är det tungt att gå upp på mornarna just nu. Har lagat massor av god höstmat men det är ju så mörkt om kvällarna så inte allt för mycket blir fotat vilket är lite trist. Men jag avskyr de grågula bilder som blir av lamporna haha, men ska försöka bli bättre på att dokumentera.

Operation variera mellis fortsätter och näst ut är dessa lite nyttigare blåbärsmuffins som jag bakat. De är faktiskt väldigt goda och påminner lite om bananpannkakor med blåbär. De innehåller dessutom varken gluten, mejeriprodukter eller tillsatt socker vilket även gör de väldigt barnvänliga (min son älskar dem!). Det behöver inte vara något fel på vanliga muffins men dessa är fyllda med härlig energi för kroppen och det blir garanterat ingen sockerdipp en timme senare.

Till 11-12 st normal stora muffins behövs:

  • 1 1/2 ekologisk banan (2 st om de är väldigt små)
  • 1 matsked kokosolja
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • 1 tesked äkta kanel
  • 1/2 deciliter bovetemjöl
  • 1/2 deciliter mandelmjöl
  • 1/2 deciliter havremjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 deciliter frysta blåbär


Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna med en gaffel och blanda i äggen. Smält kokosoljan och ha i den i smeten, rör ner vaniljpulver och kanel. Blanda alla mjölsorterna med bakpulvret och ha i allt i smeten och rör tills allt blandats. Vänd ner de frysta blåbären försiktigt så att de inte färgar smeten allt för mycket (om du inte vill ha blåa muffins förstås). Klicka ut smeten i dubbla muffins formar, ungefär halvvägs upp och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills de är helt genomgräddade.

Ät som mellanmål, kvällsfika eller varför inte med smör och ost (försvånansvärt gott).  Jag brukar förvara mina i frysen i en tät påse eftersom de tinar så snabbt.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sess 21 november, 2017 at 16:10

    Så otroligt goda. Väntar ivrigt tills mina pojkar kam börja äta detta. Skulle du säga från 6 månader?

    • Reply Tuva 22 november, 2017 at 19:26

      Vad kul 😀 Nja de är lite grova i konsistensen för bebisar som är ovana med mat men inget i ingredienserna gör att de inte kan äta dem men jag tror de passar bra från 8 månader.

    Leave a Reply