Tuva

Om grön mat

20 oktober, 2015

IMG_6782
Har jag sagt att jag älskar färgen grönt? Att jag mår bra av att äta den? Och att de flesta människor faktiskt gör det? I vilket fall som helst så är det något som ofta föreslås som ni vet. Det här med att äta mer frukt och grönt och det är något som de flesta faktiskt kämpar med.

Har ni hört om de där människorna som lurar i barnen grönsaker när de är som hungrigast? Som smyger ner rivna morötter i köttfärssåsen och river ner broccoli i köttbullarna? Eller är det ni? Jaha… Jag tror mycket handlar om vårt sätt att tänka kring mat, att ständigt dieta eller äta ”vanlig mat”, att människor ska få göra som de vill och vi inte ska skuldbeläggas utan vi ska bara äta den vanliga maten (efterlyser vad det är).

Jag tycker det är fel, människor behöver såklart inte skuldbeläggas eller dietas, de behöver upplysas. Få veta att de kan göra bättre val, om de vill och att de inte behöver betyda att de måste förändra hela sina liv. De behöver få veta att vanlig mat inte finns! Det finns sämre och bättre mat och det är helt okej men vi måste inse att det är så. Att du faktiskt måste tänka för att få en bättre kost annars tar instinkterna över.

I går när jag såg på ett avsnitt av Träna med Kalle där en person ville gå ner i vikt, ja det var hans träningsmotivation. Så gick han inte ner i vikt (Kalle fokuserar inte på kost), för han åt godis. Och enligt Kalles naiva träningsfilosofi att om du bara tränar hårt så kan du äta vad du vill och ändå gå ner. Men så är det ju självfallet inte. Det fina är ändå att Kalle fokuserade på att han faktiskt börjat träna och att han såg en otrolig vinst i det. Att träna för att må bra tycker jag alla ska sträva efter.

Men för att inte tappa bort oss så önskar jag nästan att jag kunde göra ett program. Exakt likt Kalles fast där jag lär folk att äta, på precis samma sätt. Det handlar inte om att förändra hela sitt liv, det handlar om att gå upp på morgonen, gå till jobbet, ha sin fritid men lägga till och byta ut den värsta maten i ens vardag. Och så enkelt är det, det behöver inte starta på måndag, på nästa år eller nästa vecka. Det startar nu och framförallt kan du inte misslyckas om du tar den där kakan på jobbfikat, då skippar du bara något annat. Och det ska inte heller handla om vikt förstås utan om att äta bra – bara det.

De senaste veckorna har jag ätit mer grönsaker än någonsin, mer som ett kul experiment och det har gått över förväntan. Nu tänker jag i grönsaksrätter till kött/fisk/kyckling/vego istället för potatis/ris/quinoa och det känns ju bra eller hur? Det färgar över sig på annat också.

Så här kommer receptet på ännu en grön rawgurt/smoothie grej att ha till typ frukost, för att den är god:
Mixa en halv fryst banan
några mangobitar
en stor puck spenat
1 dl råsaft apelsin eller annan smak
nån tesked macapulver och kokosolja (valfritt)
IMG_6776

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna 20 oktober, 2015 at 21:22

  Jag tänker exakt som du. Har också tänkt på att vi så lätt och snabbt faller in i fel mönster. Har vänner vars 3-åriga dotter ”hatar grönsaker”. Jag förstår inte varför de är förvånade över det faktumet, då de själva ”inte gillar” grönsaker och då de skämtar om att dottern är ”precis som pappa” och skrattar uppmuntrande när hon skriker efter godis men vägrar mat. Det är så många som har en sådan märklig syn på mat. Och de tycker att jag är konstig som väljer bort pasta och bröd, och istället mår bäst i kroppen av grönt och kött…

  • Reply Tuva 21 oktober, 2015 at 13:56

   Eller hur! Jag tror verkligen vi behöver förstå mer kring mat och hur vi kan lära oss att tycka om hälsosam mat på ett bra sätt utan att se det som en diet. Jag får ofta höra att jag inte äter någonting eftersom jag väljer bort gluten och halvfabrikat 😉

 • Reply Malin 25 oktober, 2015 at 07:19

  Barn gör en ödmjuk kan jag säga… Skulle säga att jag har ett toppenbra förhållande till mat och grönsaker för den delen. Men om man får (ja, för det där bestämmer man faktiskt inte själv) ett barn som har noll intresse för mat ja då gör man vad det krävs för att de ska äta något annat än falukorv och pasta om det så innebär att man ”luras”. Det enda jag kan hoppas på är att trägen vinner och tillslut kommer mina matvanor och glädje smitta av sig. Men när ens barn inte ätit mer en en halv banan och en näve pasta på 3 dagar så är man inte så kaxig oavsett hur goda intentioner man har kring sitt barns kost.

  • Reply Tuva 26 oktober, 2015 at 10:33

   Tack Malin för din fina kommentar, du tog med ner på jorden lite. Som icke-småbarnsföräldrar är det lätt att tycka en massa som inte alltid stämmer. Men jag tror som du är inne på att dina matvanor och din glädje kommer att smitta av sig och sätta en jättebra grund. Jag tror inte heller att det är dessa tillfällen som avgör utan helheten 🙂

  Leave a Reply