Tuva

Örtig linssoppa

11 januari, 2016

IMG_7511Här kommer lite god vego-inspiration i vintermörkret, köttfria måndagar är alltid trevligt tycker jag. Hur god som helst att sleva i sig efter en dag i ett snö och slaskigt Sverige. Dessutom är det billig och bra januar mat som ändå är väldigt god. Snabblagat är det egentligen också även om jag alltid tar minst 45 minuter på mig när jag ska laga något trots att det står 20 minuter på receptet hehe.. Skräms inte av att det ser ut som mycket grejer, det mesta finns väl hemma? *hoppas*IMG_7487Till fyra portioner behöver du:

  • 6-7 medelstora potatisar
  • 2 stora gula lökar
  • 4 medelstora morötter eller andra grönsaker typ blomkål, kålrot, rotselleri, palsternacka
  • 1-2 deciliter svarta eller gröna linser
  • grönsaksbuljong
  • ett paket fetaost á 150 gram
  • en kruka persilja
  • 2 matskedar kapris
  • massvis med olivolja
  • nån matsked yoghurt
  • salt, peppar och citronsaft
  • torkade örter, typ en matsked sammanlagt av dragon, basilika och timjan

IMG_7489Såhär gör du:

Hacka grönsaker, potatis och lök i lagom ”ät”-bitar om ni förstår vad jag menar. Fräs i lite olivolja och slå på buljongen. Tåring och kokande vatten fungerar fint! Om du som jag använder svarta linser, så koka dem separat, de färgar nämligen av sig ganska mycket och det är inte så kul. Annars kan du ha i dem här om de ska koka ca 20 minuter som grönsakerna för att bli klara.

IMG_7493

Under tiden så gör du röran som soppan toppas med, det är den som gör att det blir gott och mer intressant. Mosa fetaost med en gaffel och blanda i finhackad kapris och persilja, salta och peppra och smaka av med lite citronsaft. Feta kan vara lite olika hård men ibland kan det behövas någon sked yoghurt för att få till en bra krämig konsistens. Ställ röran kallt.

När grönsakerna känns klara och du haft i linserna har du i massor av olivolja, typ två matskedar och blandar runt. Det är det som gör det så gott! Smaka sen av med salt, peppar och citron.IMG_7499 IMG_7497Häll upp soppan i fina skålar och toppa med en rejäl klick av fetaost röran och toppa med någon ört som kanske finns kvar? Annars går det ju fint ändå, vi hade lite tråkig gräslök kvar som fick åka på. Ät sen hela kalaset med ostmackor om du äter sånt, det gjorde jag.

* Vill du ha mindre kolhydrater så byt ut potatis och morot mot andra grönsaker och du har en god vegetarisk måltid, visserligen med kolhydrater från linserna men det kanske du kan stå ut med?IMG_7505 IMG_7506IMG_7512

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply