Mat & recept

Panerad halloumi och eget bröd!

21 augusti, 2017

IMG_0405Happy monday! Kör ni meatfree monday också? Jag försöker göra det så gott jag kan och en återkommande favorit är förstås halloumi. Denna gång friterade i hembakade tortillabröd tillsammans med mangosalsa, avokado, hemgjord majonäs och hackad tomat.

Vi börjar prata om bröden tycker jag, för det här receptet var verkligen svinbra. Har testat att göra egna bröd tidigare och det har varit sådär, ingen riktig vinst jämfört med färdigköpta. De flesta recept går ut på att helt enkelt blanda mjöl, salt och bakpulver med antingen olja eller kallt smör och vatten. I det här receptet som jag utgick ifrån skulle olja, smör och vatten koka upp innan det blandades med mjölet och det här var här det hände grejer. Mjölet blev lite halv tillagat tror jag, sen skulle allt vila en stund innan det kavlades ut och när degen var kall var den väldigt lätt att kavla ut.
IMG_0399Till 8 ganska små bröd behövs:

  • 2 1/2 deciliter vetemjöl
  • 1 kryddmått bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 1 1/2 tesked smör
  • 1 1/4 deciliter hett vatten
  • 1 tesked rapsolja
 Gör såhär:
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och olja och koka upp.
  • Tillsätt den varma vätskan, lite i taget i mjölblandningen under omrörning.
  • Ta upp degen på mjölat underlag. Låt svalna ca 5 minuter. Knåda sedan snabbt ihop till en deg.
  • Plasta in degen eller låt den vila övertäckt i 30 minuter.
  • Dela degen i 8 bitar och rulla varje bit till en boll och kavla ut till platta runda bröd på lätt mjölat underlag.
  • Grädda bröden i en torr och het stekpanna, ca 1 minut på varje sida. Det ska vara så varmt att bröden ”puffar upp”. Förvara bröden i en handduk.

IMG_0400Om du vill laga det jag lagade så behöver du följande:

  • en mogen avokado
  • en kruka koriander
  • en halv mango, chili och lime
  • en stor tomat
  • romansallad
  • majonäs eller gör denna, så enkel!
  • halloumi, jag panerade min i sesamfrö och panko efter att ha doppat den i en blandning av vetemjöl och ljust öl.
  • Hoppas det smakar!

IMG_0406

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply