Bakning & recept

Pralinbollar

8 november, 2017

IMG_0573

Hej! Hoppas ni mår bra. Är så himla trött om mornarna på grund av att solen plötsligt försvunnit hm. Glömmer det varje år haha. Har redan börjat få lite julkänslor i kroppen, särskilt när det är mörkt och doftar kaffe och stearinljus sådär tidigt på morgonen, det känns mysigt på något vis.

Provade ett nytt recept på chokladbollar som blev supersmarrigt, valde att kalla dem pralinbollar för de är inte grova i konsistensen utan mer pralinaktiga som ni ser på bilden. Det mest logiska hade ju varit att rulla dem i kakao istället för kokos men jag gillar ju kokos så det fick bli så. Men om det ska bli mer som praliner så är kakao att föredra.IMG_0579

Till dessa bollar använde jag mig av blötlagda nötter och frön. Varför då undrar ni? Det är nämligen så fiffigt att kroppen kan absorbera mer näring från blötlagda nötter och frön och kroppen tar lättare upp alla de nyttiga ämnen som de innehåller. Det kan också underlätta för magen att smälta dem, det är nämligen lite kämpigt för magen för vissa, något som kanske inte alla vet, så blötläggning har liksom dubbel effekt.

Blötlägg dessa i cirka 6 timmar:

  • 1/2 dl solroskärnor
  • 1/2 dl valnötskärnor
  • 1/2 dl cashewnötter
  1. Skölj sedan nötterna och fröerna och mixa till ett ”smör” tillsammans med 1 stor matsked kokosolja (med eller utan smak.
  2. Mixa sedan 10 urkärnade dadlar med 3-4 matsked kakao (beroende på smak) och 1 kryddmått vaniljpulver, 1 nypa salt och 1 tesked espressopulver till typ smuldegskonsistens.
  3. Blanda sedan samman nötsmöret med smulorna till en fast deg. Ställ i kylen i cirka 20 minuter innan du rullar små bollar. Rulla bollarna i antingen kakao eller i kokos, gärna finmalt. Förvara bollarna i en lufttät påse i frysen tills de ska ätas.

IMG_0574

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply