Mat & recept

Pumpa, getost och grönkål!

5 januari, 2017

img_9357Här kommer ett riktigt gott vegetariskt middagstips som både är säsongsanpassat och proppat med nyttigheter. Jag är generellt förtjust i sånt som lagar ”sig självt” på en plåt i ugnen – särskilt nu med bebis! Så därför passar det här receptet så himla bra.

Grunden är butternutpumpa men det skulle passa precis lika bra med sötpotatis, palsternacka eller varför inte rödbetor? Det går också finfint att tillsätta linser om en vill ha det ännu mera matigt och ja äter du kött är det ju gott att ha någon korv men absolut inget måste. Receptet är till 4 stora portioner.

Du behöver:

  • en butternut pumpa
  • två små rödlökar
  • 1/2 tärnat äpple
  • 1/2 påse babyspenat
  • ungefär lika mycket grönkål som spenat
  • en ask körsbärstomater
  • en rulle chévreost
  • en näve solroskärnor
  • olivolja, citronsaft, honung, salt och peppar

img_9358Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och skala och skär pumpan i fyrkantiga bitar (spara kärnorna) men ta bort resten av själva kärnhuset. Dela rödlökarna och blanda alltsammans med lite olivolja på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i cirka 20 minuter och vänd efter halva tiden om det behövs (för mig gör det alltid det då min ugn är lite ojämn). Under tiden kan du ta bort stjälkarna från grönkålen och massera med olivolja och salt. Rosta pumpakärnorna och solroskärnorna i en torr stekpanna och låt svalna. Skär äpple i bitar och blanda med grönkål, spenat och frön, salta och peppra. Höj sedan ugnen till 225 grader och slå på grillfunktionen, fördela osten jämt över alltsammans och släng på körsbärstomaterna. Grilla i ugnen i 5-7 minuter tills osten smälter och tomaterna skrumpnat något. Blanda sedan alltsammans på ett stort fat så att det blir lite halvljummet, salta och peppra mer om det behövs och pressa över lite citonsaft och drizzla över honung.

Hoppas det smakar!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Planer v.9 2017 | Me, myself & I 27 februari, 2017 at 09:53

    […] Pumpa m getost & grönkål […]

  • Leave a Reply