Tuva

Recept på linsgryta

15 augusti, 2015

IMG_5579

Det här är någon slags twist på den indiska rätten dhal med garam masala, vitost och spenat och den blev himla god faktiskt. Äter linsgryta ganska ofta eftersom det är ganska lätt att göra och smakar mycket. Till denna behöver du:

2 morötter, rivna
1 vitlöksklyfta, finriven
1 lök, finhackad eller riven
1 msk kokosolja
1 msk färsk ingefära, ringen
1 grönsaksbuljongtärning
1 halvt paket kokosmjölk (250 ml)
3 dl röda linser, okokta
2 msk tomatpure
1 msk garam masala (färdig kryddblandning)
1 röd chili, ej stark
3-4 dl vatten
1 tsk spiskummin
Salt, peppar, råsocker,
Saften av en halv lime

1 påse ekologisk babyspenat
200 g vitost (kallas ofta salladsost och är som fetaost fast gjord på komjölk)

Börja med att hetta upp kokosoljan i en panna och fräs lök,vitlök, morot och ingefära tillsammans med garam masala, tillsätt tomatpure efter en stund och fräs lite till. Tillsätt sedan vatten och linser och låt koka en bra stund, ca 10 minuter. Rör gärna under tiden så att det blir krämigt och fyll på med vatten om de försvinner. När linserna börjar bli mjuka så tillsätt hackad chili, kokosmjölk och mer vatten om det behövs och låt koka ihop. Smaksätt med salt, peppar och råsocker för att få bra balans. Häll i limejuice och stäng av plattan och rör i spenaten. Den ska bara bli varm. Blanda sedan i osten i stora bitar och rör om försiktigt och låt bli varmt på eftervärme. Är en vegan så skippa helt enkelt osten så funkar den perfekt!

Servera gärna med ris som kokat med hela kardemummakärnor och russin och yoghurtsås.

IMG_5580

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply