Mat & recept

Rödbetor och fetaost

17 april, 2018

Veggie forward! Det kan jag kalla den här tallriken, vet helt ärligt inte om det finns något liknande uttryck på svenska? Men ni vet en tallrik där grönsakerna får ta plats, det är vad det här är. Älskar som bekant rödbetor och det är ju supersmidigt att det finns färdigkokta i affären, har inte tänkt på det förut men det gör ju att en sån här rätt går så snabbt att laga.

Jag tycker det är gott att äta den här rätten precis som den är men det går såklart att ha något annat protein till om en vill. Så beroende på hur mycket folk äter och om det är något annat till så passar det här till 3-4 personer.

Du behöver:

  • 1 påse babyspenat
  • 1 stor förpackning färdigkokta rödbetor
  • 300 gram god fetaost eller getost (inte chevré)
  • 1 deciliter blandade nötter och frön (jag hade valnötter, pumpakärnor och solrosfrön)
  • 2 deciliter vit quinoa
  • 1 grönsaksbuljongträning
  • 1 liten persilja
  • 1/2 citron, zest och saft av
  • 2-3 matskedar god olivolja
  • 1 matsked honung
  • salt och peppar

Rödbetorna:
Sätt ugnen på 175 grader. Halvera eller kvarta rödbetorna beroende på storlek och lägg på en oljad ugnsform, salta och peppra. Baka i ugnen i cirka 10 minuter så att de är genomvarma, smula på hälften av fetaosten och ställ in i ugnen i 5-10 minuter till så att osten smälter.

Salladen:
Skölj och koka quinoan i grönsaksbuljongen enligt anvisningarna på förpackningen. Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills pumpakärnorna börjar knäppa. Blanda dressing av olivolja, zest och saft av citron, honung och salt och peppar. Skölj babyspenaten om det behövs och blanda tillsammans med dressingen, finhackad persilja och den ljumma quinoan.

Servera genom att lägga upp salladen och sleva upp rödbetorna med osten ovanpå, smula över extra fetaost och strö över frön och ät!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply