Tuva

Så god rotselleri!

5 februari, 2016

IMG_7651 Fredag igen och ännu en helg står för dörren. Kanske är du som jag och vill ägna dig lite mer åt matlagning på helgerna, få sväva ut och anstränga dig lite mer? Eller så gillar du bara riktig god mat. Den här rätten hörde jag först talas om i en podd och sen googlade jag lite och skapade min egen variant. Det går ju trender i matlagning och detta är väl en typisk sådan, det är svenskt, vegetariskt, nytt och grönsakerna får spela huvudrollen. Ändå smakar det helt fantastiskt, nu ska en inte säga ändå, som om det inte borde göra det. Men jag lovar att ingen undrar var köttet finns om du bjuder på denna förrätt och att alla slickar tallriken!

Så här kommer receptet på helbakad rotselleri med två smör och parmesan. Eftersom jag inte skrev ner något är det på ett hum och tänk på att vad en näve är, ju är högst individuellt men också en smaksak i den här rätten. En rotselleri räcker till ungefär 4 portioner.

Du behöver:

  • Ett rotsellerihuvud
  • 75-100 gram smör
  • En näve mandlar
  • En scharlottenlök
  • En kruka persilja
  • Nån matsked japansk soja
  • Hyvlad parmsan
  • Torkade trattkantareller, kanske 10-15 stycken beroende på storlek.

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att skala rotsellerin noggrant, enklast är med kniv. Se till att få bort de mesta av ojämnheterna, rotdelarna och sanden som finns. Skär till en plan yta så att den kan stå i formen. Smöra sen hela rotselleribollen med rikligt med smör, typ som när du smörar en form. Placera rotsellerin i en form och gratinera i 20 minuter på 225 grader. Sänk sedan värmen till 200 grader och gratinera ytterligare 60-90 minuter beroende på storlek. Känn med en provsticka så att den är klar hela vägen igenom. Min hade en lite fastare kärna men var ändå mjuk hela vägen igenom.

Under tiden den ugnsbakas kan du börja med smören. Ta även fram parmesanen ca 10 minuter innan servering. Smör ett innehåller lök, torkad svamp och persilja, börja med att finhacka löken och smält ca 25 gram smör i en kastrull, stek/fritera löken på låg värma i ca 5 minuter tills den är genomskinlig och klar, smula ner den torkade svampen efter ungefär halva tiden. Hacka persilja ungefär en halv kruka, även stjälkarna och ha i den sista minuten. Varmhåll. Smör två görs genom att du smälter ytterligare 25-30 gram smör och låter det bli precis ljusbrunt. Sänk värmen ordentligt och lägg i grovhackade mandlar och låter det gosa till sig nån minut. Slå sedan på sojan och blanda runt och låt det stå på låg värme.

När rotsellerin är kvar tar du ur den ur formen och skär i tjocka skivor, dela skivorna i mindre bitar och lägg upp på värmda tallrikar. Häll på smör ett och smör två på bitarna och se till att alla tallrikar får lite av allt, hyvla på ordentligt med parmesan och strö över finhackad persilja och servera. Ät och njuuut!

IMG_7654IMG_7652

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply