Tuva

Smarrig äppelkaka

19 februari, 2021

Fredagskänsla här och fredagskaka kanske kan passa? Det här är en typ av äppelkladdkaka skulle man kunna säga. Liksom sådär härligt sticky och allt annat än torr. En kaka för du förtjänar kaka helt enkelt!

Du behöver:

  • 2 ägg
  • 1 deciliter socker
  • 1 deciliter brunt socker
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 1,5 teskedar bakpulver
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • Mängder av färskmald kardemumma
  • 1 kryddmått salt
  • 50 gram smör + 25 gram att steka äpplen i
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 deciliter sirap
  • Eventuellt lite vatten
  • 1 matsked kanel
  • 2 röda äpplen
  • Ströbröd till formen

Gör såhär:
Dela äpplena i tunna skivor och stek i smör en stund innan du har på massor med kardemumma och kanel och sirap. Låt steka ihop på låg värme i 5 minuter, blir det torrt tillsätt 1/2 deciliter vatten som får koka in. Ställ sedan åt sidan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker lite pösigt. Smält smöret och ha i mjölken och blanda med ägget. Ha sedan i mjölk, bakpulver och vanilj. Smöra och ha ströbröd i en form och häll i smeten. Ha sedan i kaneläpplena och rör runt lite slarvigt så att det ser ut typ så här.

Grädda i 175 grader varmluft i 25-30 minuter beroende på hur hög form du har. Kakan ska vara hyfsat torr inuti om du känner med sticka. Men pga äpplena kommer den vara ganska kladdig och god!

Servera den varm med vaniljglass eller ljummen med vaniljsås, så himla gott är det!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply