Mat & recept

soppa på en spik

31 januari, 2017

IMG_9361Det här inlägget skulle egentligen ha kommit upp innan den 25:e som spartips men det är ett ganska bra tips ändå! Det förenklar åtminstone en kvälls middagslagning och du tar till vara på dina rester på ett bra sätt. Tipset har jag fått från en matbloggskollega vid namn Lisa som bloggar här!

Tipset går ut på att spara alla små grönsaksslattar som du får över under veckan i små påsar i kylen, små som stora bitar. Tex en halv lök när du gjorde köttfärssås, en bit fänkål som blev överflödig i fiskgrytan, lite pumpa från ugnsplåten med grönsaker osv.  Sen kanske det blev lite kokt potatis över från någon middag eller lite rostade rotfrukter kvar. På torsdagen (som ju är given soppdag) så tar du fram alla grönsaksbitar, tillagade och råa och lägger i en kastrull. Kokar tills de är klara med lite god ekologisk buljong, slår på lite grädde, creme fraiche tomatkross eller kokosmjölk och mixar till en god soppa med smaker du gillar. De flesta grönsaker blir goda ihop och du kommer hitta oväntade smakkombos som du inte provat tidigare.

Släng i lite kokta linser eller bönor för protein eller toppa med tex keso, strimlad skinka eller kokt ägg. Eller riv ner lite kött/kyckling eller fisk om du har kvar såna rester. Beroende på vilka grönsaker du fått ihop är det gott med lite olika smaksättningar.

Här kommer förslag på några som är goda:

  • grädde, tomatpuré, saffran
  • kokosmjölk, vitlök, ingefära
  • timjan, dragon, creme fraiche
  • krossade tomater, chili, curry
  • kokosmjölk, soja, jordnötssmör
  • vin, krossade tomater, basilika
  • creme fraiche, dijon, honung

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emma Olivia 1 februari, 2017 at 20:26

    Bästa inspirationen 🙂

  • Reply Lisa 2 februari, 2017 at 12:12

    Tack min fina!

  • Leave a Reply