Mat & recept

Stekt ris och grönt

27 januari, 2018

Hej! Så härligt med en solig lördag tycker jag, men vem blir inte glad av lite solsken? Hade tänkt göra en liten januarispecial med resttema. Ni vet gå igenom hur en kan trixa och piffa med lite tråkiga ingredienser och rester och göra jättegod mat. Men nu är det ju löningshelg så den planen gick i stöpet, är lite ledsen om jag gör er besviken på min bristfälliga uppdatering men har så svårt att få tiden att räcka till allt jag vill göra just nu. Behöver strukturera upp lite tror jag så att sånt som är roligt och ger energi också får plats (vilket ju är ett av mina fokusområden 2018). Behöver också bli mycket mycket bättre på att ta med mig kameran, annars blir ju inget fotograferat annat än med mobilen och ja ni vet ju vad jag tycker om det.

Tänkte i alla fall att jag skulle skriva om en av mina favoriträtter på rester, jamenar rester har ni vi väl alla trots att det inte är i mitten av januari. Det är stekt ris, alltså förlåt mig men tycker att det är så himla gott och dessutom superenkelt att slänga ihop och det går att ta lite vad som helst i. Det går att ta vilka grönsaker du vill men den här gången hade jag nästan bara gröna grönsaker i.

Till 2 personer behövs:

  • 2 portioner kokt basmatiris
  • 1 Avokado
  • 1/2 kruka koriander
  • 5-6 champinjoner
  • 1 bit salladskål (vitkål går också bra)
  • 1 bit purjolök
  • Neutral olja
  • 1 broccolistjälk
  • Sesamfrön
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 bit Ingefära
  • 2 matskedar soja
  • 2 stora ägg
  • 1 klick smör

Gör såhär:

Strimla alla grönsakerna (utom avokadon) i ganska små bitar, så går det fort att laga. Hätta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och ingefära en stund. Ha sedan i riset och häll eventuellt på lite mer olja så att alla riskorn får lite olja på sig, stek någon minut. Vispa upp äggen och häll ner i ris och grönsaksblandningen, rör några gånger så att det blir lite som scrambled eggs. Det blir klart på några minuter beroende på hur fast du vill ha ägget. Häll på soja och en klicksmör precis i slutet och blanda runt. Häll upp i en skål och toppa med skivad avokado, koriander och massor av sesamfrön. Är förresten jättegott med sesamolja i och att toppa med cashewnötter men det hade vi inte hemma just då.

 Har tänkt på att stekt ris ofta har asiatiskt tema och även här men måste det vara så? Går det inte att slänga ihop lite italienska smaker istället med basilika, tomater, kanske lite pesto och några goda grönsaker. Jag tror jag måste prova nästa gång!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply