Tuva

Superenkla frallor

3 februari, 2016

30012016-IMG_7635
Vet att ni önskade receptet på frallorna jag gjorde till middagen i helgen så här kommer det! De är alltså vanliga frallor och inte glutenfria (obs). De var väldigt goda i alla fall om ni vill och kan äta gluten någon gång. Jag försöker dra ner på mitt glutenätande efter jul då det blev en del sånt och en å annan semla och det är mest för att jag föredrar att inte äta det även om det är gott.

Det är hur som helst väldigt enkelt att baka dessa skönheter helt utan någon som helst ansträngning. Nej det behövs inte ens någon knådning men lite jästid där du kan ägna dig åt vad du vill.

Frallor

  • 4 deciliter ljummet vatten. Fås genom att blanda 1 dl kokhett och 4 dl kallt.
  • 1/2 paket jäst
  • 1/2 paket färsk rågsurdeg (hade det för smaken men kanske hjälpte de också?)
  • 1 tesked salt
  • 2 matskedar rapsolja
  • 2 matskedar sirap
  • 1 deciliter rågsikt
  • 5 – 6 deciliter vetemjöl special(viktigt)

Gör såhär:
Blanda vattnet med sirap och olja och rör i jästen tills allt löst sig. Blanda i rågsikt och saltet, blanda sedan i resterande mjöl, lite åt gången och rör ihop till en jämn smet som är ganska lös i jämförelse med en vanlig deg. Väldigt viktigt att det är just vetemjöl special eftersom det gör att bröden jäser så pass bra utan knådning. Men rör så mycket du kan/orkar, jag vispade runt med sleven i kanske 1 minut och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 60 minuter. Täck en plåt med bakplåtspapper och klicka ut degen med sked, ganska små bitar och täck med en handduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in bröden och sänk till 175 grader direkt. Grädda i ca 20 minuter och låt dem sedan svalna på en handduk. Godast är de förstås helt nybakta och förstås för att hemmet doftar ljuvligt.

30012016-IMG_763630012016-IMG_764630012016-IMG_7647

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Fisk- och skaldjursgryta – Tant Tuva 6 februari, 2016 at 18:25

    […] har du i räkorna som endast ska bli varma. Toppa med finhackad persilja och aioli och servera med nybakta frallor. Tänk på att fisken blir klar ganska snabbt och att den inte ska kokas. Fisk är nämligen […]

  • Lämna ett svar till Fisk- och skaldjursgryta – Tant Tuva Cancel Reply