Mat & recept

Svamp-och kikärtsbiffar

17 december, 2017

Hej! En vecka kvar till jul? Det är helt galet vad tiden går fort, flyger i väg närmare bestämt. Har knappt hunnit med att fixa så mycket inför jul vilket såklart gör en lite stressad men det ordnar sig alltid. Vi ska inte ha folk över för ens på annandagen så då hinner vi ordna med allt i lugn och ro.

I veckan har jag experimenterat fram ett par jättegoda svamp-och kikärtsbiffar som smakar riktigt mustigt. Ni vet bönbiffar kan ju bli lite trist sådär och inte smaka så värst mycket. Tyvärr inget som föll barnet i smaken men de kanske uppskattas nästa gång. Jag tyckte de blev väldigt smarriga i alla fall. Till de här receptet har jag använt min mixer men jag gissar att de går bra att finhacka allt även om de blir lite grövre konsistens. Men det bästa med att mixa är ju att de går så snabbt och blir väldigt lite disk.

Till 3-4 portioner

  • 1/2 ask champinjoner
  • 1 liten bunt bladpersilja
  • 1 tetra ekologiska kikärtor
  • 1 ägg
  • 2 matskedar potatismjöl
  • 1 tesked torkad timjan
  • 1 riven schalottenlök
  • 1 matsked olivolja
  • 1/2 deciliter solroskärnor
  • 1/2 tesked salt
  • svartpeppar
  • Olja eller smör till stekning

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Ansa champinjonerna och skala löken. Mixa gärna eller finhacka väldigt noga tills de blir riktigt finmalt.
  2. Mixa eller finhacka sedan solroskärnor, persilja och olivolja till en ”pasta”.
  3. Mixa kikärtorna lite halvgrovt och blanda med svamphacket och persiljapastan. Krydda med salt, peppar och torkad timjan.
  4. Blanda i ett helt ägg och två matskedar potatismjöl och låt smeten svälla i cirka 5 minuter.
  5. Stek biffarna i smör eller olja på medelvärme tills de stelnat.
  6. Ställ in biffarna i ugnen i cirka 10 minuter så de stelnar helt, under tiden kan du till exempel förbereda tillbehören.

Vi åt biffarna med kokt potatis, avokado, grönsaker och en citronig yoghurtsås som du enkelt får genom att blanda matyoghurt, citronsaft, honung och salt och peppar.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply