Bakning & recept Mat & recept

Vad är egentligen en sallad?

21 juni, 2015

salladPå helgen är det sällan att jag orkar eller tar mig tid för att laga någon riktig mat till lunch. Samtidigt är det ju ändå gott att äta något som inte är typ mackor eller yoghurt.  Mitt kylskåp är ofta proppat med diverse grönsaker och då är det allra enklaste att slänga ihop en sallad.

Mitt tidigaste minne från en sallad är orangea tomater, vattnig gurka och lite besk isbergssallad toppat med vinägrett med salladskrydda.  Är det något jag vill äta igen? Mitt svar är ett självklart nej, ändå fick denna sidorätt kallas sallad. Precis som rårivna morötter, groddar och vitkål fick lov att kallas salladsbuffé i mellanstadiet.

Så låt mig berätta för er vad som är sallad för mig. Det viktigaste är förstås bra råvaror, har du inte turen att odla sallad som jag så föreslår jag att du köper dig en bra påse med blandade sorter i närmsta affär (kanske den bästa uppfinningen på länge). Bra tomater är förstås A och O precis som krispig gurka. Sen är du egentligen fri att använda vad du tycker om så länge det du stoppar i erbjuder en variation av smak och konsistens.  Kanske låter jag som världens snobb men att tänka en extra gång kan förvandla din sallad från god till fantastisk.

Mina riktlinjer för en toppen sallad
Kål – Tillför crunch och lite sötma, favoriterna är rödkål, spetskål och broccoli, används rå.
Rotfrukt – Tex råriven morot, rödbete eller varför inte palsternacka?
Frukt – Jag vet att många inte tycker att frukt hör hemma i mat, men jag skulle säga att det platsar alldeles utmärkt i sallad. Prova melon, äpplen, nektariner, persikor eller varför inte blåbär eller jordgubbar?
Nötter/frön – Tillför crunch och en ytterligare dimension, rosta valnötter, mandlar, solrosfrön eller pumpakärnor och strö över.
Något salt – En bit hyvlad parmesan, stekt halloumi? Knaprig bacon? Rökt fisk? Dina smaklökar bestämmer. Blanda gärna flera som tex bacon/parmesan eller fetaost/oliv som redan är klassiska smakkompisar.
Något med fett – Kanske låter det som en konstig ingrediens som inte hör hemma i en nyttig sallad? Stop, ät inte sallad för att det är ”nyttigt”, ät sallad för att det är gott. Och hur får du en god sallad? Jo en adderar något som innehåller fett – Avokado, ost, lax, saftig kyckling, bacon.
Dressing – Här gäller det att inte vara feg, en dressing ska smaka mycket! Annars kommer salladen inte att smaka så mycket. Satsa på intensiva smaker som senap, vinäger, honung, vitlök eller örter.

Lycka till!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply