Mat & recept

Zucchinigratäng

26 februari, 2017

IMG_9799Det här året har jag faktiskt tänkt försöka få lite fason på den vegetariska matlagningen. Som icke-vego är det lätt att en fastnar i linssoppe-och bönbiffarträsket och tröttnar efter ett tag, det gjorde vi. Vegetariskt mat kan ju vara så mycket mer! Försöker planera in vegetarisk mat med olika proteinkällor och tänka lite nytt, nu äter vi ju ägg och mjölkprodukter så egentligen borde det inte vara särskilt svårt. I jakt på lite nya rätter så blev jag inspirerad av en zucchinigratäng med ricotta, men istället för bacon så hade jag i bladspenat och lite mer ägg, och det blev så otroligt mustigt och gott. Det braiga med gratäng är ju dessutom att det är perfekt att ha till matlådan.

Du behöver:

  • 2 1/2 deciliter okokt pasta (jag tog ekologisk fullkornspasta)
  • 1 st rödlök
  • 2 st klyftor vitlök
  • 1 st stor zucchini
  • 1 matsked smör + smör till formen
  • 1 matsked torkad basilika
  • 1/2 matsked torkad timjan
  • cirka 1 tesked salt
  • svartpeppar efter smak
  • ett kläm honung
  • 4 ekologiska ägg
  • 250 gram ricottaost
  • 1/2 deciliter grädde
  • 1 deciliter mjölk
  • ost att hyvla ovanpå
  • zest och saft från 1/2 citron

IMG_9809

Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen men gärna lite al dente eftersom den fortsätter att tillagas lite i ugnen. Under tiden hackar du lök, vitlök och skär zucchinin i tärningar, fräs sedan alltsammans i smör och tillsätt timjan och basilika. När zucchinin börjar mjukna har du i spenaten, den behöver vara någon minut för att bli färdig. Krydda blandningen med salt, peppar, lite honung och citronsaft.

Ta fram en skål och vispa samman äggen och ricottaosten, tillsätt sedan grädde, mjölk, citronzest och hälften av saltet och peppar efter smak. När pastan är färdig sköljer du den i kallt vatten för att stanna av processen. Ta fram en stor ugnsform och smör den med lite smör så att inget fastnar, häll sedan i pastan och ägg-och ricottablandningen och blanda runt.  Ha sedan på zucchini-och spenatblandningen och se till att allt täcks av smeten. Hyvla över valfri ost, vi hade en gräddost och det blev väldigt gott.

Grädda i ugnen i cirka 25 minuter, vänd efter halva tiden om du har en dålig ugn som jag, annars behövs det nog inte. Servera med sallad och groddar och lite färsk basilika och försök lägga upp snyggare än jag gjorde när jag värmde upp detta häromdagen.

IMG_9811

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply