Tips & test

Att välja bort gluten

24 juni, 2015

Glutenfritt brödDet skrivs ofta om mattrender, vad vi ska och inte ska äta, hur vi ska och inte ska leva. Vi glömmer nog aldrig larmen om chips, att det helt plötsligt var okej att äta mättat fett igen eller att mjölk kanske var något vi borde dra ner på. Jag är en riktig foodie och inte enbart i bemärkelsen att jag älskar att gå ut och äta god mat. Jag älskar att laga mat, gärna bjuda på mat och framförallt läsa om mat. Jag blir på riktigt lycklig de dagar när både tidningen Buffé och Mer Smak dimper ner i brevlådan, men jag läser förstås inte bara recept och tittar på inspiration utan även mycket forskning och nya rön. Att vara en påläst konsument  har blivit lite av ett intresse.

För vad ska vi egentligen äta? Den ständiga frågan som snurrar, kanske bara som vi alltid gjort? Men vad var det nu igen? Det är inte helt lätt att välja och välja bort och det skapas en lyx kring de livsmedel som vi egentligen vet är dåliga för oss. Det sägs att äta glutenfritt är en trend och att nya varor dyker upp i takt med att konsumenterna handlar allt mer från det glutenfria sortimentet. Har vi helt enkelt blivit intolerantare?

Har ”mjölmagen” ersatt ”mjölkmagen”?  I takt med att många blir allt medvetnare blir vi även allt latare, vi vill ha enkla lösningar till bättre hälsa. Att byta ut den vanliga onsdagspastan mot glutenfri och må bättre kan låta lockande i mångas öron. En tanke om att en ”tar hand om sin hälsa” klingar lite för bra för att vi inte ska ta steget, utan att egentligen ta steget mot bättre hälsa.

Jag har ätit glutenfritt ca 90% av tiden och har gjort det sedan förra hösten och finner att det är så jag mår allra bäst och det är helt enkelt därför jag tänker fortsätta. Något som jag vet kan skapa en viss förvirring. Tror jag att gluten är dåligt? Har jag gått på en bluff? Det stod ju senast i tidningen att vi inte behöver äta glutenfritt om vi inte är intoleranta?

Och ja jag är av uppfattningen att gluten (så som vi konsumerar det idag) inte är särskilt bra för oss, vanligt bröd innehåller ofta extra tillsatt gluten och vårt vanliga vetemjöl är odlat för att glutenhalten ska bli så hög som möjligt. MEN jag tror inte nödvändigtvis att jag mår bättre enbart för att jag inte äter gluten utan för att jag genom att undvika det väljer bort oändligt många dåliga alternativ. Jag fikar tex väldigt sällan bakverk gjorda av gluten, äter mackor på café eller äter varken pasta eller pizza. Om jag äter något sött föredrar jag att baka det själv precis som jag bakar mitt eget bröd, och därmed vet exakt vad som är i. Jag tror att hälsovinsterna kan vara många, inte enbart för att gluten kan (inte bevisat till 100% ofcourse) vara skadligt i för stor mängd. Det finns inte heller något i gluten som vi behöver för att må bra och då känns det ännu enklare att faktiskt välja bort det. Jag äter alltså naturligt glutenfritt och därmed inga fejkprodukter som ”mjölmixer” eller produkter med genmodifierad majs. Att undvika snabba kolhydrater generellt är också en bra grej men det kanske får bli ett eget inlägg?

Så välj gärna naturligt glutenfritt om du vill må bättre, det förlorar du ingenting på!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anna 1 juli, 2015 at 10:05

    Jacob Gudiol har skrivit mkt bra om just detta med gluten och huruvida det är skadligt eller inte. Tror du är inne på rätt spår med det här att du mår bättre av att äta rena ingredienser och inte färdigköpt. Däremot tror jag att folks allmänt intryck av att de mår bättre av att äta glutenfritt enbart är en placeboeffekt.

  • Leave a Reply