Tips & test

Avokado

11 september, 2015

IMG_6131
Här kommer ännu en del i min miniserie om ingredienser jag tycker att alla borde ha hemma och som går att variera i det oändliga. Denna gång är det avokadons tur. En bra perfekt mogen avokado gör väl vem som helst lycklig? Kanske blir ni som jag lika olyckliga när ni inte hittar den. När det bara finns hårda stenar eller halvt förmultnade mossbollar att köpa. Eller när de kostar 20 kr st och inte ens är perfekta. Ingen annan ingrediens kan skapa så mycket osäkerhet som just avokado, finns den att få tag på? Är den bra, fungerar den att mosa? Kommer den vara övermogen?

Avokado kan förvaras i rumstemperatur och mognar snabbare om de ligger nära annan frukt och särskilt äpple. Vill du stanna av processen? Lägg in dem i kylskåp så håller de längre. Har du delat en avokado och vill spara andra halvan utan att den
blir trist? Behåll kärnan i så blir den inte brun utan håller ytterligare några dagar.

Så hur vet du då om avokadon är mogen? Förutom att känna dig fram, vilket faktiskt kan förstöra avokadon så kan du ta bort den lilla knoppen längst upp. Är det grönt där under så är avokadon perfekt. Smart va? Avokado är dessutom nyttigt och innehåller massvis med bra fetter, mineraler och vitaminer, dessutom sägs det minska sötsug.

Tips på vad du gör med dem:
– Med salt och chiliflakes på rågbröd
– I guacamole men det är väl en självklarhet!
– I ärt-och avokadomos, alltså prova, så gott!
– Som toppen på vilken sallad som helst
– På sushi, äter aldrig sushi utan avokadobiten
– På macka tillsammans med ägg
– I soppa med kokosmjölk, alltså otippat men att skiva ner en halva när allt är klart är gudagott
– I macka med färskost och kalkon
– I smoothie, tex denna!
– I nyttig chokladmousse, lovar recept för detta är också svingott

IMG_6132

Här kan ni läsa om tomater och om citroner .

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply