Bakning & recept

Bananbröd!

20 juni, 2015

IMG_4193
På sistone har vi köpt hem rätt mycket bananer, för att ha i smoothies och pannkakor och sånt. Att ekobananer numera kostar lika mycket (eller ibland till och med mindre) är även det en bidragande faktor. Jag är dock rätt kräsen och har svårt att äta bruna bananer (inte så bra, jag vet). Så jag brukar helt enkelt lösa det genom att skiva och frysa in de bananer jag vet att jag inte kommer använda innan de blir för tråkiga i färgen. Ibland kommer ju livet som ni kanske vet i vägen för ens noggranna (nåväl) planering. Så om ni som jag har ett gäng lite för bruna bananer hemma som ni inte vet vad ni ska göra av, då föreslår jag helt enkelt att ni bakar det här underbart goda bananbrödet. Kanske är det egentligen bättre att benämna det som en kaka, vilket det faktiskt ändå liknar med. Detta trots att min kille föredrar att äta det med smör och prästost.

Bananbröd med kokos
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175°
Smöra och bröa en form á 1 1/2 liter med kokosfett och flingor.
Rör samman 50 g kokosfett med 1/2 dl kokossocker och tillsätt 3 ägg och en äggvita. Blanda i
2 normalstora mixade bananer med brunt skal och 1 dl rismjölk (vanlig funkar också).
Mortla ordentligt med kardemumma (1-2 tsk) och ha i 2 tsk kanel och 2 tsk bakpulver samt knappt 1 tsk salt.
Blanda i 1 dl av vardera bovetemjöl, rismjöl och kokosmjöl i smeten. Blanda i 1/2 dl rostad kokos gärna sån i större bitar. Häll smeten och formen och grädda i 40 minuter.

Brödet är naturligt gluten-och laktosfritt samt nötfritt. Ät som det är eller med kokosfett/jordnötssmör eller färskost. Även gott som fikabröd och alternativ till den där fredagsbullen på jobbfikan.

 
IMG_4191

IMG_4190

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply