Bakning & recept

Bovetefrallor

27 augusti, 2015

IMG_5896
Jag är inte den som ger mig och efter mitt misslyckade försök med att baka med pofiber så tänkte jag testa att göra frallor med ett modifierat recept. Och oj så bra de blev! Ett recept värt att lägga tid på för visst tar det sin lilla tid att få de klara och visst är det lite pill. Tidsåtgången blev nämligen ca 3 1/2 timme. Men, en kan ju göra annat under tiden förstås!

Fördeg:
Blanda 1 dl bovetemjöl + 1dl 37 gradigt vatten + 15 g jäst – rör om och plasta bunken och låt stå i ca en timme.

Till frallorna:
4 dl 37 gradigt vatten
1 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
100 g bovetemjöl
100 g rårismjöl – vispa ordentligt
50 g potatismjöl
50 g havregryn vispa mer
10 g pofiber
10 g fiberhusk
Vallmo- eller sesamfrö

Såhär gör du:
När fördegen är färdig blandar du i vattnet, oljan och sirapen och sist saltet och rör tills allt löst sig. Ha sedan i bovetemjöl och rismjöl och vispa ordentligt med träslev eller bastant visp så att allt blandas. Det kommer gå ganska trögt. Ha sedan i potatismjöl och havregryn och vispa ännu mer. Låt degen svälla i ca 10 minuter och ha sedan i pofiber och fiberhusk och nu, nu kommer det vara riktigt tungt att vispa i. Men det är viktigt att det blandas ordentligt.

Låt degen jäsa övertäckt, tex med plastfolie på en ickedragig plats i ca en timme tills den svällt ordentligt. Olja händerna lätt och forma 8-9 frallor genom att dra av bitar av degen och lägg på en plåt. Låt jäsa övertäckta ytterligare 20 minuter, tex medan ugnen blir 175 grader. Pensla med mjölk och strö över vallmo- och sesamfrön. Grädda frallorna tills de är 98 grader, mät med termometer. Låt svalna helt innan du skär upp. De är såklart godast nybakade så frys gärna in resten och tina upp upp vid behov.

IMG_5897 IMG_5929 IMG_5931 IMG_5932

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Frallor! – Tant Tuva 31 augusti, 2015 at 19:38

    […] Receptet på frallorna finns här […]

  • Reply Nybakat bröd och tröttma – Tant Tuva 10 november, 2015 at 22:17

    […] inte härligare än nybakat bröd? Det kommer bli gott till frukosten i morgon det kan jag lova. Receptet hittar ni här. Den enda modiferingen var att jag skippade förjäsningen till förmån för 5 extra gram jäst […]

  • Leave a Reply