Mat & recept

Bovetegranola – glutenfri

26 juli, 2015

IMG_5211

I går experimenterade jag ihop en jättegod granola med bovete och kanel som vart knaprig, nötig och lite seg, det som tar lite tid är att blötlägga bovetet.

Receptet räcker till 1 stor burk

2 dl helt bovete
1 dl mandlar
1 dl kokos
1 dl pekannötter
2 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hirsflingor
1/2 dl sesamfrön

1 msk kanel
2 msk honung
3 msk kokosolja
2 msk vatten

2 dl torkade blåbär, russin, tranbär eller gojibär
1/2 dl chiafrön
Kokoschips

IMG_5149

Dag 1
Blötlägg bovetet i minst 6 timmar men gärna över natten.

Dag 2
Hacka nötterna grovt och blanda med kokos, kärnor, frön och flingor. Sätt ugnen på 175°. Sila av bovetet och skölj noga under kallt vatten. Blanda samman boveteblandningen med övriga ingredienser i en stor skål och rör runt så att allt blandas ordentligt.IMG_5152

IMG_5155

IMG_5160
Blanda honung, vatten, kanel och kokosolja i en kastrull och värm tills allt är smält och blandat, häll över din granola blandning och rör om noga så att allt blir täcks.

Fördela granolan på en bakplåtspappersklädd plåt och baka i 10 minuter, ta sedan ut plåten och rör runt och tillsätt russinen om du vill att de ska bli lite sega och baka ytterligare 10 minuter. Om nötterna ser mörka ut kan du sänka temperaturen till 150° de sista 10 minuterna då det är lite olika för olika ugnar.

Låt svalna innan du blandar i tex gojibär, kokoschips, chiafrön, tranbär och russin. Förvara i en tättslutande burk och ät med grekisk yoghurt, filmjölk eller kvarg och färska bär.
IMG_5165

IMG_5166

IMG_5169

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Sofie 13 augusti, 2015 at 12:37

    Tack för en inspirerande blogg!
    Testade att göra din granola idag, mums.. Längtar tills att jag får äta frukost igen!

    • Reply Tuva 13 augusti, 2015 at 16:57

      Vad kul att du gillar den! Och visst blev den god? Ska göra en nu omgång i helgen 🙂

  • Reply Granola – Tant Tuva 17 augusti, 2015 at 09:12

    […] I helgen passade jag på att göra lite mer granola och efter en önskan av M så har jag justerat lite hur jag gjorde. Egentligen är det inte särskilt stor skillnad alls utan jag bytte ut vattnet mot äppeljuice, hade i lite mer honung och även massvis med färskmald kardemumma. Tre sorters nötter fick dessutom åka i denna gång. Dessutom hade jag ugnen på endast 150 grader denna gång i ca 20 minuter för att den inte skulle bli så hård eftersom M inte gillade det. Jag därimot vill gärna ha rejält med crunch!  Orginalreceptet hittar du i vilket fall som helst här! […]

  • Reply Sofie 2 september, 2015 at 22:26

    Har peppat i flera dagar för att få (hinna) göra en ny batch av smarrig granola, men vilken besvikelse! Den vart inte alls så god, ganska smaklös denna gång och vart väldigt seg.. Tror jag ska mixtra lite med lite utav den imorgon, se om jag kan piffa upp den lite med mera smak och crunch. Spännande att du testade med äppeljuice för jag tänkte sist att jag skulle tillsätta saften från hallon, blir nästa gång när jag försöker mig på din goda granola.

    Tack för all inspiration!

    • Reply Tuva 3 september, 2015 at 09:40

      Vad synd att den inte blev som du tänkt dig. Senaste gången jag gjorde så hade jag ugnen på lägre temp och då blev den inte knaprig men det gillade min kille (inte jag). Så nästa gång får vi se hur jag gör. Äpplejuicen gör den ju sötare, saften från hallon kommer kanske göra det hela lite syrligt? Men låter ändå spännande att prova. Mer kanel, honung och längre tid i ugnen kanske? 🙂

  • Reply Cinna 14 april, 2016 at 13:04

    Hej
    Kanonbra recept. Vi vill alla ha crunch och gärna mörkrostat, så detta passar oss perfekt.
    Jag modifierade receptet lite. Tog ett helt äpple och körde med mixern med vatten, honung, kokosolja, kanel och stött kardemumma. Värmde i kastrull och blandade med granolan.

  • Reply Äppelpäppel – Tant Tuva 26 oktober, 2016 at 22:10

    […] Hemgjord granola – recept hittar ni här […]

  • Lämna ett svar till Tuva Cancel Reply