Bakning & recept

Bovetegranola med kanel

10 december, 2015

IMG_7255
Så, nu är granolan torkad och klar, en uppiffad variant av tidigare recept med mer kanel,  mer nötter och lite mer honung, för det är ju gott! Det enda som egentligen tar lite tid är att blötlägga bovetet men det går att göra kvällen innan. Receptet är helt glutenfritt om du använder special havregryn som är garanterat glutenfria och går att variera i det oändliga med olika fröer, nötter och torkade frukter. Kan också tänka mig att det blir gott med tex vanlijsmak eller med kakao, det ska jag nog prova nästa gång. Detta doftar dock kanelbullar när det är i ugnen vilket ju i sig nästan avgör hela saken.

Ingredienser:
2 deciliter blötlagt helt bovete som legat i blöt ca 8 timmar eller över natten
2 deciliter glutenfria havregryn
1/2 deciliter sesamfrön
2 deciliter blandade nötter, jag tog mandlar, pekan- och cashewnötter
1/2 deciliter av vardera pumpakärnor och melonkärnor
1 deciliter solroskärnor
1 deciliter kokosflingor

Till själva kletet som binder ihop:
2 stora matskedar honung av bra kvalité
2 stora matskedar kokosolja, neutral eller med smak är upp till dig
1-1 1/2 matsked kanel
1 stor tesked färskmald kardemumma
2 kryddmått salt
1/2 deciliter vatten

Att lägga till i efterhand: (valfritt)
1 deciliter russin
1 deciliter med mullbär och gojibär blandat
2 stora matskedar chiafrön
1 deciliter rostade kokosflakes

IMG_7237
Såhär gör du:
Blötlägg bovetet i riktigt med vatten kvällen innan. Skölj det uppblötta bovetet noga och låt rinna av, blanda med havregryn, frön, kokos och grovhackade nötter. Smält kokosolja, honung, vatten och kryddor på låg värme tills det är flytande och blanda noga i granola blandningen så att allt täcks. Inget ska vara ”torrt”. Sätt ugnen på 175 grader och fördela granola jämt på en bakplåtsklädd plåt. Rosta granolan i 10 minuter innan du tar ut och vänder och rör om lite. Rosta i ytterligare 10 minuter och rör om ytterligare. Stäng av ugnen och låt granolan stå kvar på eftervärme för att bli torr och knaprig. Jag lät min stå över natten.
IMG_7239
När granolan är helt torkad och har svalnat så är det dags att blanda i torkad frukt, kokosflakes och chiafrön. Det är förstås valfritt och det går att blanda i från början men jag har lite svårt för rostade russin som får en speciell smak och kokosen är ju redan rostad. Förvara granolan i en lufttät burk så håller den sig i 2-3 veckor i skafferiet eller lådan. Jag åt min med naturell yoghurt och banan i morse och det var tiptop!
IMG_7243

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Sockerfri granola! – Tant Tuva 26 maj, 2016 at 21:16

    […] i butikerna brukar ju tyvärr vara sådär och ni vet ju att jag gjort egen, här & […]

  • Reply Frukost med granola – Tant Tuva 15 september, 2016 at 09:34

    […] tänkte men en fin plåt blev det i alla fall. Vill ni veta hur den tillagas har jag skrivit om det här och här och det varierar lite från gång till gång vad jag har i. Men jag har nästan alltid i […]

  • Reply granola med kakao och koko – Tant Tuva 19 februari, 2017 at 13:53

    […] att göra en ny variant på min goda granola med bovete och kanel som jag skrivit om förut, nämligen med kakao och kokos. Testade även att blötlägga nötterna […]

  • Leave a Reply