Bakning & recept

Bröd i ugnsform

16 augusti, 2017

IMG_0375Hej! Hoppas ni mår bra, i dag är det onsdag vilket ofta betyder bakdag här hemma. I dag tänkte jag tipsa om ett superenkelt bröd som jag bakat på semestern och som verkligen har gått hem hos alla! Det är supersaftigt, lättbakat och väldigt gott. Det går att göra en större variant i långpanna men detta är en lite mindre variant i ugnsform vilket är så smidigt.

Du behöver:
2 deciliter kokande vatten
1/2 jäst
3 deciliter kallt vatten
1 1/2 tesked salt
1/2 deciliter sirap eller honung
1/2 deciliter hassel-eller valnötter
4 stora torkade aprikoser
1/2 deciliter solroskärnor
cirka 7 1/2 deciliter ekologiskt vetemjöl special
1 1/2 deciliter rågsikt

IMG_0383Gör såhär:

  • Blanda det kokande vattnet med det kalla vattnet och låt det bli fingervarmt, alltså 37 grader.
  • Blanda i sirap eller honung, salt och smula i jästen.
  • Hacka nötter och aprikoser och blanda i, ha i rågsikt och solroskärnor och rör runt.
  • Ha i vetemjöl lite i taget och rör runt med en träslev hela tiden, rör kraftigt så att degen blandas ordentligt. Degen ska vara lösare än din vanliga bröddeg och gå att röra runt med lite kraft.
  • Täck över bunken med plastfolie och låt den jäsa i 60 minuter.
  • Täck en ugnsform med bakplåtspapper och skrapa ut degen ur bunken i plåten, den kommer typ rinna ut, så ska det vara. Pudra med lite mjöl och lägg på en handduk och jäs ytterligare 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader och sänk temperaturen till 175 grader när du sätter in brödet. Grädda i cirka 40 minuter tills brödets innetemperatur når 95-96 grader (mät med ugnstermometer).
  • Låt brödet svalna en stund i formen innan du tar upp det och låter det svalna helt på galler. Skär upp i fyrkanter och ät med smör och ost.

Frys gärna in brödet samma dag som det bakas, då blir det färskfryset och blir jättegott när det tinas.

IMG_0370

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply