Tips & test

Citron

23 juli, 2015

IMG_5120

Jag tänkte börja en liten serie om ingredienser jag alltid vill ha hemma och vad de används till och först ut är citron. Citron tillhör faktiskt en av mina favoritingredienser och det finns faktiskt hur många användiningsområden som helst. Citron är inte bara nyttigt utan har förutom sina hälsobringande egenskaper även en läkande effekt. Visste ni att en enda citron tillgodoser dagsbehovet av c-vitamin? Och att starta dagen med kopp citronvatten sägs ha en renande och läkande effekt på kroppen? Att ha citronsaft i ansiktet sägs dessutom minska pormaskar och pigga upp trött och glåmig hud.

Citron tillsammans med vinäger och bakpulver är som ni kanske vet utmärkt att använda till rengöring och med citron och salt kan du enkelt skrubba rent skärbrädan. Men godast och mest användbart tycker jag den är i matlagningen.

Prova till exempel att:
– Pressa över nygrillat kött eller fisk
– Piffa upp en sallad med både saft och zest
– Riva ner zestet i mjuka kakor eller som smaksättning till rawbollar
– Som smaksättning för yoghurt, kvarg eller grädde
– Lägger ner en halva i stekpannan eller på grillen för att få en god sötare karamelliserad smak.
– Piffa upp vattnet, juicen eller drinken
– Använda i grytor, soppor eller såser som sista ingrediens
– Klyftad i sallad eller smoothie

Ska ni använda zestet så se till att citronen är ekologisk annars får ni i er massor med bekämpningsmedel, det går att skrubba med diskmedel och varmt vatten men ekologisk är ofta både godare och inte speciellt mycket dyrare.
IMG_5122

IMG_5123

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply